Şoferii români care folosesc rețeaua de drumuri și autostrăzi a vecinilor de la vest trebuie să fie de acum și mai atenți la modul cum conduc. Poliția maghiara a împânzit toată ţara cu radare inteligente, panoramice, care vor intra în funcţiune începând de marţi, 5 aprilie.

În urmă cu un an poliția maghiară a făcut operațional un sistem compus din 160 de radare „Traffipax”, de ultimă generaţie, iar acum se pregătesc să pornească un nou sistem compus din așa numitele radare „365 Szupertrafffipax” dotate cu sistem laser. Astfel, pe lângă viteza autovehiculului, radarele citesc numerele de înmatriculare, identifică datele maşinii şi ale şoferului și pot informa instantaneu în centrul de control dacă ITP-ul este expirat, dacă şoferul are centura pusă sau dacă vorbeşte la telefon.

Noile sisteme inteligente pot observa dacă şoferul a depăşit linia continuă, a trecut pe roşu, nu a acordat prioritate sau a oprit în locuri interzise. Radarul funcţionează la parametri normali şi noaptea și scutește prezența unui polițist în locația respectivă. Investiția a fost finanțată din fpnduri europene și s-a ridicat la suma de 14,5 miliarde de forinți.

Radarele sunt amplasate în mod asemănător cu camerele montate în România de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), pentru controlul rovinietelor, fiind vizibile de la distanță și fiind semnazlizate corespunzător. Rolul lor este, așadar, în primul rând unul de prevenție.

Poliția maghiară anunță că, odată cu ampalsarea noilor sisteme inteligente vor crește și amenzile,  însă – susțin polițiștii maghiari printr-un comunicat de pesă –  intenţia lor nu este să strângă cât mai mulţi bani de la şoferi, ci pentru asigurarea unui climat de siguranţă în trafic, scăderea numărului de accidente şi a numărului de morţi pe şosele. Șoferii români care vor fi depistați cî încalcă regulile rutiere vor prim amenzile acasă, între Ungaria şi România fiind în curs de reglementare un sistem ce permite ca amenzile primite în ţara vecină să fie trimise la adresa şoferului.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.