O expoziție unică în România de prezentare 3D a sitului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost deschisă joi de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca.

Vizitatorii pot face în această expoziție o plimbare virtuală printre vestigiile vechii capitale a provinciei romane, aflate în situl arheologic de la Ulpia Traiana, dar și prin templele de aici, ”reconstruite”, tot virtual, de o echipă de specialiști de la Roma.

Directorul MNIT, Carmen Ciongradi, a explicat joi, la evenimentul de inaugurare a expoziției ”3D Roma — Sarmizegetusa — Turn On the history”, că acest tur virtual are scopul de a îi ajuta pe vizitatori să înțeleagă mai bine cum arăta vechiul oraș și astfel să cunoască mai multe despre viața locuitorilor provinciei romane Dacia. Ciongradi speră că expoziția îi va ajuta pe vizitatori ca, odată familiarizați cu o serie de cunoștințe, să vadă cu alți ochi situl la care arheologii sapă de zeci de ani.

”Expoziția s-a născut în urma unui proiect de cercetare, în colaborare cu Institutul pentru Tehnologie Aplicată Patrimoniului Cultural din Roma, care a lucrat în parteneriat cu noi pentru reconstruirea virtuală a întregului sit Colonia Dacica Sarmizegetusa, capitala Daciei romane. Este pentru prima data la noi în țară când o asemenea expoziție poate fi văzută și de publicul din România. Ei au adus mai multe scenarii pe care le puteți alege pentru a putea vizita monumente, cum ar fi sediul guvernatorului financiar al Daciei romane, un fel de ministru de finanțe pe vremea aceea, la acre noi cercetăm arheologic de doi ani deja și așa-numitul Templu Mare din Sarmizegetusa, a cărui cercetare am încheiat-o”, a declarat Carmen Ciongradi citată de Agerpres.

Reconstituirile care pot fi văzute în muzeu sunt doar o avanpremieră la modul în care va arăta expoziția finală, când tot situl de la Sarmizegetusa va putea fi reconstituit 3D, la finalul proiectului.

Modelele 3D au fost puse la dispoziția echipei care s-a ocupat de organizarea expoziției de Muzeul Mercati di Traiano — Museo dei Fori Imperiali din Roma, de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

”Expoziția reprezintă un concept unic, care combină artefacte reale, ce vor putea fi descoperite de vizitatori în spațiul expozițional, cu restaurarea digitală 3D a acestora. Vizitatorii vor avea posibilitatea să manipuleze virtual obiectele descoperite de arheologi în siturile romane. Ne propunem ca în următorii doi ani Sarmizegetusa romană să devină primul oraș din România reconstituit 3D”, a mai spus directorul MNIT.

La rândul său, Emanuel Demetrescu, reprezentant al Istituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali din Roma, a declarat că pentru realizarea imaginilor 3D s-a folosit tehnologie avansată, cum ar fi dronele, dar și aparatura de scanare geo-magnetică. Demetrescu a subliniat că reconstituirile sunt făcute pe baza descoperirilor arheologice.

În expoziție există și câteva exponate reale, de mici dimensiuni, care pot fi văzute prin gura câtorva măști, realizate de MNIT după modelele unora de la Pompei.

Expoziția va fi deschisă până în data de 30 septembrie, iar biletul de intrare costă 3 lei. Muzeul organizează și vizite ale unor grupuri, cum ar fi cele de elevi.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.