Cea de-a III-a ediție a Air Show 2016 a creat spectacol pe cerul Timișoarei, sâmbătă, aproximativ 15.000 de persoane venind la Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” să urmărească evoluția piloților români și străini participanți la acest miting aviatic.

Ineditul evenimentului a fost oferit de formația Baltic Bees din Estonia, prezentă pentru prima oară la Timișoara. Piloții escadrilei au ‘salutat’ încă de vineri după amiaza timișorenii, printr-un zbor deasupra orașului, în formația de cinci aparate. Sâmbătă, estonienii s-au sincronizat perfect, desenând pe cer o inimă străpunsă de o săgeată și executând spectaculoase acrobații, care au făcut deliciul publicului.

Air Show 2016 a fost deschis de evoluția elicopterelor Puma ale MApN, urmate de avioanele ultraușoare.

Formația ASALT s-a prezentat cu avioane de epocă, show-ul de pe cer fiind completat de momentele pirotehnice din apropierea pistei.

Programul a cuprins evoluții oferite și de Iacării Acrobați ai României, care au executat multe zboruri și acrobații care au avut imens succes la public, Baltic Bees și ASALT, elicopterele Puma ale MApN.

Aviația la Timișoara își are începuturile în anul 1951, când s-a înființat Regimentul 12 Aviație Vânătoare pe Aerodromul Pipera — București din care a făcut parte și Baza Aeriană Timișoara ce era dotată preponderent cu avioane IAK-11.

În mai 1951, din URSS au sosit primele avioane cu reacție, de tip IAK-17, ulterior, la 15 iunie 1951, Regimentul fiind dislocat din București pe Aerodromul brăilean Ianca. La 8 iulie 1953 s-a produs dislocarea Regimentului pe aerodromul Giarmata — Timișoara, un an mai târziu piloții începând să folosească avioane MIG 15, aparate capabile, la acea vreme, să zboare în orice condiții meteo.

Din 1964, activitatea de zbor s-a desfășurat pe avioane MIG-21 de diferite tipuri și cu variate înzestrări, iar din 1978 în dotarea bazei au intrat și MIG-urile 23 cu geometrie variabilă. Din 1993, piloții de la Baza Aeriană 93 Timișoara au început zborurile pe aparatele MIG-21 Lancer.

După mai bine de o jumătate de veac, Aeroportul Militar Timișoara a intrat în proces de restructurare și modernizare, iar aici a mai rămas doar o escadrilă de elicoptere.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.