Celebru în toată țara pentru colecția impresionantă de locomotive de epocă, Muzeul de Locomotive din Reșița este în prezent în situația de a avea toate bunurile scoase la vânzare, după ce Fundația Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa, în patrimoniul căreia se află muzeul, au toate bunurile puse sub sechestru pentru achitarea unei datorii de 194.922,35 de lei

Ministerul de Justiție va organiza licitație pentru vânzarea locomotivelor la mijlocul lunii iunie. Prețul de pornire pentru prima locomotivă cu abur scoasă la vânzare depășește cu puțin 154.000 de lei. Termenul licitației este programat pentru data de 15 iunie, la ora 11.00. Atunci se va licita din nou pentru locomotiva cu abur având seria 150.038. Fabricată în anul 1955 și fiind în stare bună, prețul locomotivei pornește de la 154.350 de lei, reprezentând 50% din prețul inițial, având în vedere că licitația este la al doilea termen.

În luna martie, viceprimarul Ioan Crina dădea asigurări că, în momentul în care Muzeul de Locomotive este scos la vânzare, Primăria are drept de preempțiune. Actualul proprietar nu îl poate vinde sau transfera fără acordul administrației publice locale. Ioan Crina ăși menține punctul de vedere și a declarat că Primăria Reșița a înaintat scrisori către Ministerul Culturii și executorul judecătoresc prin care își exprimă intenția de a exercita dreptul de preemțiune în cazul locomotivei scoase la vânzare. O altă scrisoare a fost înaintată către DNA, semnalând faptul că piesa a fost scoasă la vânzare deși există un proces penal pe rol.

Muzeul de Locomotive a fost înfiinţat în anul 1972, iar din anul 2004 se află pe Lista Monumentelor Istorice. Muzeul a fost amenajat la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reşiţa, prin eforturile inginerului Mircea Popa. Sunt expuse 16 locomotive din diverse epoci de construcţie,14 fiind produse la Reşiţa.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.