Peste 250 de persoane din localitatea Peștișu Mare, aflată la câțiva kilometri de municipiul Hunedoara, au fost evacuate miercuri după-amiaza de pompieri, după ce în zonă a plouat torențial, iar apele pârâului Petac au ieșit rapid din matcă și au inundat zona de locuințe.

Potrivit reprezentanților ISU Hunedoara, 60 dintre sinistrați s-au refugiat într-o zonă mai înaltă a localității, iar 200 au fost preluați cu autobuzele și transportați în Hunedoara.

O ploaie torențială în care cantitatea de precipitații a depășit 50 de litri pe metrul pătrat a măturat zona municipiilor Deva și Hunedoara, cele mai mari pagube fiind înregistrate în localitățile Josani, Nandru, Peștișu Mic, Peștișu Mare și Cristur, situate în apropierea celor două orașe.
‘Autoritățile au luat măsura preventivă de înștiințare și avertizare a oamenilor referitor la iminența producerii inundațiilor în localități. Totodată, au fost luate măsuri pentru evacuarea preventivă a locuitorilor din Peștișu Mare. Un număr de 200 de locuitori din localitate s-au autoevacuat din case, pe locurile mai înalte din zonă, în timp ce 77 de oameni au fost ajutați să iasă din locuințe și preluați cu mijloace de transport puse la dispoziție de comitetul local și transportați, la cerea acestora, la rude’, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, maior Anemona Doda.
Pompierii au evacuat cu ajutorul bărcilor o femeie cu picioarele amputate blocată într-o casă din satul Peștișu Mic și doi tineri, un băiat de 13 ani și o fată de 18 ani, care s-au refugiat din calea apelor într-un copac, în aceeași localitate.

Viitura a blocat timp de mai bine de două ore DJ 687, care face legătura între Deva și Hunedoara.

“În zona de manifestare a inundațiilor sunt dislocate mai multe echipaje de pompieri alcătuite din 30 subofițeri și ofițeri din cadrul ISU Hunedoara, care intervin cu trei bărci și două autospeciale pentru salvarea persoanelor. În plus, mai intervin membri ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, patru jandarmi și patru polițiști”, a precizat reprezentanta ISU Hunedoara.

Probleme au fost și în municipiul Deva, unde sistemul de canalizare nu a mai putut prelua cantitatea mare de precipitații ce a căzut în timp foarte scurt. Circulația autovehiculelor s-a desfășurat cu greutate din cauza apei care depășea 30 de centimetri pe carosabil.
Județul Hunedoara se află și sub atenționare hidrologică de “cod portocaliu” până la ora 24.00 fiind posibile depășiri ale cotei de inundație pe afluenții mici ai Mureșului și Cernei.
Pompierii militari acționează în județul Hunedoara și pentru evacuarea apei din peste 300 de gospodării, afectate marți de ploile torențiale. În operațiuni sunt implicați peste 170 de pompieri din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Hunedoara, Alba, Bihor și Gorj.

Probleme au fist și în localitatea Poieni, din județul Timiș. Școala din localitate a fost inundată, iar apa a intrat în mai multe gospodării după ce o viitură a măturat tot în calea ei. Pompierii intervin acolo pentru a remedia situația. A plouat puternic acolo, spun cei de la ISU Banat. Aproximativ 75 de litri pe metru pătrat. Apa a venit în cantitate foarte mare de pe versanți și a inundat subsolul școlii din localitate, mai multe curți ale gospodăriilor, dar și subsoluri ale imobilelor.

Pompierii au trimis în zonă trei autospeciale, un ofițer, 13 subofițeri, o motopompă remorcabilă, una transportabilă și o electropompă. Salvatorii lucrează acum pentru evacuarea apei din locațiile inundate dar și pentru îndepărtarea mizeriei aduse de viitură pe anumite porțiuni de șosea din zonă.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.