Un nou eveniment sub genericul 245 REȘIȚA- 15 TMK va avea loc astăzi, 24 iunie 2016, începând cu ora 18:00, la Muzeul Banatului Montan (MBM) din Reșița. După ”focul nestins” surprins în fotografii de o reală valoare artistică și documentară de către tânărul artist Victor IOAN, pe simezele Muzeului vor expune artiştii plastici din Reşiţa, Hunedoara şi Timişoara, participanți  la Tabăra de artă plastică organizată de Fundația Iancu de Hunedoara la Cabana- Debarcader TMK, Văliug.

Daniela Csiri Florescu, Sanda Murzea, Nicoleta Onofrei, Adriana Ilin Tomici, Tiberiu Balazs, Tiberiu Fazakas, Cristea Mircioane, Doru Vasiuţi, Radu Roşianu, Dan Vifor Pichiu, Victor Ioan, Constantin Găină, Horia Gherghina, Florin Scurtu, sunt artiştii plastici din Reşiţa, Hunedoara şi Timişoara, participanți  la Tabăra de artă plastică organizată de Fundația Iancu de Hunedoara la Cabana- Debarcader TMK, Văliug și care astăzi ăși vor vernisa la MBM lucrările.

Vernisajul expoziției este parte a unei serii de evenimente care au ca scop marcarea a 245 de ani de existență a uzinelor de fier din Reşiţa.Această aniversare va fi întâmpinată într-un mod special, anul acesta, prin efortul şi participarea unor oameni şi instituţii, care consideră că istoria industrială a Reşiţei merită pusă în evidenţă, pusă în lumină, merită chiar sărbătorită. Manifestările dedicate istoriei industriale a Reşiţei se vor desfăşura la Muzeul Banatului Montan din municipiu.

În 3 iulie 1771, la Reșița, au fost aprinse 2 furnale: „Franziskus” și „Josephus” pornind odiseea industriei fierului în Banatul Montan. Focul arde, aici, de 245 de ani, fiind întreținut, modern, din februarie 2004, de Truvnaya Metallurgieskaya Kompanya (TMK, înființată în aprilie 2001). De 245 de ani focul este, pentru Banatul Montan destin, simbol al continuității, lumină, vâlvătaie mistuitoare, flacără nestinsă, entuziasm, neastâmpăr dar și sudoare, durere, chin, jale… Trebuie asumat și transmis generațiiilor următoare. Întreținut, întețit. Pentru că ne defineşte identitar.

Ce singurătate/ să nu înţelegi înţelesul/ atunci când există înţeles.//

Şi ce singurătate/să fii orb pe lumina zilei,-/  şi surd, ce singurătate/ in toiul cântecului.

// Dar să nu-nţelegi/când nu există înţeles/ şi să fii orb la miezul nopţii//

şi surd când liniştea-i desăvârşită,-//

o, singurătate a singurătăţii!//

(Nichita Stanescu, Hieroglifă)

Invitat special: dr. fil. Ada D. CRUCEANU, critic de artă,  dr.ing. Romulus IOAN, manager TMK, dr.muz. Sabin PAUTZA, președinte Metarsis. Momentul muzical va fi asigurat de elevi ai Liceului de Arte Sabin Păuța Reșița.

Evenimentul este organizat de Fundația Iancu de Hunedoara  în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan, TMK Reșița, Jurnal de Caraș Severin și Societatea pentru Cultură Metarsis prin librăria Semn de Carte.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.