Ploile din ultimele zile din județul Caraș-Severin au făcut prăpăd. Zeci de localități au fost inundate, peste 800 de locuințe în care apa a distrus tot și peste 300 de persoane care au fost evacuate. Mai mult, pagubele la infrastructura rutieră sunt și ele însemnate.

Apele râului Bârzava au spart, miercuri, digul din localitatea Șoșdea – comuna Măureni, astfel că oamenii pot trece de pe o parte a drumului pe alta doar cu bărcile, însă în prezent viitura a trecut și apele sunt în scădere.

”De dimineață, situația era stabilă și doar puțin s-a prelins apa printre saci. În decurs de jumătate de oră — 40 de minute, situația a luat o întorsătură foarte mare și a venit viitura. Au venit imediat cei de la ISU Caraș-Severin, apoi și cei de la ISU Mehedinți, care ne-au ajutat foarte mult. În acest moment situația este sub control, oamenii cu probleme au fost evacuați din locuințele inundate, este vorba de 15 persoane, din care două familii le avem în Căminul cultural cazate, iar restul pe la rude. Am vorbit și cu patronii de magazine din jur și sunt dispuși să îi ajute pe oameni. Dacă sunt neajunsuri o să venim și cu ajutor din exterior”, a declarat primarul comunei Măureni, Filimon Brian, citat de Agerpres.

El a spus că situația ar fi putut fi evitată, dacă după ultimele inundații din 2004 — 2005 digurile ar fi fost întărite, așa cum s-a promis. La fața locului, pompierii au acționat cu două bărci de salvare și au asigurat transportul oamenilor spre locurile de muncă și al ajutoarelor pentru sinistrați.

”Un bilanț exact al pagubelor vom putea face doar după retragerea apei. Am solicitat tuturor primăriilor să activeze Comitetele locale pentru situații de urgență, astfel încât în cel mai scurt timp să-și poată face o evaluare preliminară a situației, să-și facă procesele verbale de constatare a pagubelor, urmând ca în cel mai scurt timp, când se ridică avertizarea de Cod roșu, să trimitem comisiile mixte pentru o evaluare finală. Această evaluare o vom transmite la Ministerele Dezvoltării și Muncii, iar în paralel vom pregăti și un proiect de Hotărâre de Guvern, pentru a vedea ce sprijin putem primi pe partea de infrastructură, dar și pentru ajutoare de urgență pentru oameni”, a afirmat Florența Albu, prefectul județului Caraș-Severin.

În județ, cele mai afectate localități sunt Reşiţa şi cartierele aparţinătoare (Câlnic, Moniom, Terova) Bocşa, Ezeriş, Ramna, Valeapai, Fârliug, Remetea Poganiş, Dezeşti, Biniş, Izgar, Oraviţa, Bradişoru de Jos şi Şoşdea. Cele mai afectate de inundaţii au fost localităţile Bocşa, Ramna, Reşiţa, Valeapai şi Remetea Pogănis.

„La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” a fost operaţionalizată grupa operativă şi a fost crescută capacitatea operaţională prin suplimentarea numărului de efective. Peste 170 de pompieri militari au fost concentraţi în zonele afectate de inundaţii pentru a interveni în sprijinul populaţiei. Alături de pompierii militari, la intervenţii au participat şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, jandarmi, precum şi reprezentanţi ai comitetelor locale pentru situații de urgență. În sprijinul inspectoratului nostru au fost dislocate forţe din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Mehedinţi şi Dolj. Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” a coordonat activitatea forţelor din teren, deplasându-se în localităţile cel mai afectate de inundaţii”, informează purtătorul de cuvânt al ISU Caraș-Severin, Elena Tarla.

Misiunile pompierilor s-au desfăşurat în condiţii grele din cauza drumurilor blocate sau acoperite de apă, dar s-au depus eforturi pentru a răspunde tuturor solicitărilor persoanelor aflate în dificultate.
Sursa foto: ISU Semenic

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.