Aproximativ 100.000 de pensionari care au lucrat în grupele I şi II de muncă – majoritatea din judeţele care au avut activităţi de minerit şi metalurgie şi care au ieşit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011 – ar putea beneficia de o majorare a pensiilor, după ce deputații au votat amendamentele PSD la Legea sistemului public de pensii. 

Deși cei care au inițiat aceste modificări legislative sunt reprezentanții coaliției de guvernământ, este foarte posbil ca în a doua parte a acestui an reglementările să fie anulate, odată cu noua lege a pensiilor al cărui proiect tot PSD și-a propus să îl finalizeze și să îl lanseze în dezbatere publică în această toamnă.

Într-o conferință de presă susținută la Deva, deputatul Ilie Toma (PSD), unul dintre iniţiatorii amendamentelor la Legea sistemului public de pensii și fost director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, spunea că procesul de recalculare a pensiilor pentru aceşti beneficiari va începe la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă. El a arătat că prin noile reglementări stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 20 de ani de muncă pentru mineri şi 25 de ani pentru siderurgişti.

Ceea ce nu a spus deputatul este însă cât de mult va dura întreg procesul de recalculare, specialiștii fiind de părere că pentru a recalcula peste 100.000 de pensii va fi nevoie de mai bine de doi ani. Efortul bugetar necesar pentru acoperirea sumelor rezultate ca urmare a recalculării pensiilor a fost estimat la 70 – 80 de milioane de lei pe an.

Ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat public în repetate rânduri că în a doua parte a acestui an se va lansa în dezbatere publică un nou proiect al legii pensiilor care să trateze unitar problema pensionarilor, proiect care ar putea anula modificările recente.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.