Începând de anul viitor toți pensionarii din România și-ar putea primi pensiile exclusiv prin virament într-un cont bancar, după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că își dorește să rezilieze contractul cu Poșta Română. Măsura ar urma să afecteze peste 3 milioane de pensionari care, în prezent, așteaptă lună de lună să vină poștașul.

Ministrul Teodorovici susține că prin adoptarea unei asemenea hotărâri se va face o economie anuală de peste 600 de milioane de lei la bugetul de stat. Potrivit acestuia, banii ar urma să fie distribuiţi administraţiilor locale pentru investiţii.

Din datele publice comunicate de către Casa Naţională de Pensii, România are în prezent circa 5 milioane de pensionari, din care doar aproximativ 1,7 milioane îşi încaseză pensiile prin intermediul unui cont bancar. Pentru a-i convinge pe ceiilalți să își deschidă un cont și să primească în acest fel pensia, ministerul condus de Eugen Teodorovici va oferi anumite bonusuri. În plus, pensionarilor li se va garanta că retragerile de pe card nu vor fi însoţite de comisioane.

Deși este bine cunoscut faptul că, în prezent, accesul la serviciile bancare este foarte limitat în special în mediul rural, Teodorovici nu consideră că asta ar putea fi o problemă. În prezent – potrivit statisticilor – doar 30% dintre românii care trăiesc la țară au un cont bancar, iar rețeaua de sucursale bancare și bancomate este una extrem de redusă. Mai mult decât atât, există și o reală problemă a cunoștințelor în utilizarea unui card bancar, mai ales că vorbim de o categorie de vârstă despre care se presupune că are greutăți în utilizarea tehnologiei.

Singura speranță pentru pensionarii este ca băncile comercile să vină cât mai rapid cu soluții adecvate. De altfel, măsura anunțată de ministrul Teodorovici va aduce câștiguri sigure doar acestor instituții financiare. Pentru pensionari, ar putea începe un adevărat coșmar.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.