Moştenitorii grofului Iosif Grosz, care a deţinut importante proprietăţi în judeţul Arad înainte de ultimul război mondial, au câştigat în instanţă 8.700 de hectare de teren, între acestea numărându-se şi satul Nadăş, informează Realitatea TV, care citează Mediafax. Reprezentanţii familiei s-au prezentat cu un executor judecătoresc pe unul dintre terenuri, pentru a-i evacua pe cei care locuiesc într-o gospodărie acolo. Peste 30 de localnici s-au adunat însă în sprijinul celor urmau să fie evacuaţi, ei susținând că este o reîntoarcere la iobăgie. Moştenitorii au mers cu un buldozer pe o păşune pentru a dărâma un adăpost, fiind nevoie, din nou, de intervenţia jandarmilor. Localnicii, care se tem că vor fi evacuaţi, au intentat mai multe procese moştenitorilor grofului Iosif Grosz, acestea aflându-se acum pe rolul instanţelor de judecată.

„Este o situaţie grea, oamenii se tem că rămân fără sursa de supravieţuire. Practic, familia respectivă a câştigat întreaga suprafaţă a satului. Cea mai mare parte sunt terenuri împădurite, peste 5.000 de hectare, aşa că noii proprietari au acum şi un ocol silvic privat”, a declarat viceprimarul comunei Tauţ, Petrică Horga.

Problema unora dintre localnici este că nu au titluri de proprietate şi, deci, pot fi avacuaţi uşor de pe terenurile respective. „În urma reformelor agrare, localnicii au primit terenuri pe care le-au lucrat, dar unii nu au şi titluri de proprietate”, a explicat viceprimarul. Stelian Lupu, avocatul unora dintre localnici, a declarat că, potrivit numerelor topografice incluse în sentinţă, toată suprafaţa satului, inclusiv biserica şi cimitirul, au fost câştigate.

„Familia a câştigat 101 numere topo, dar asta corespunde întregii suprafeţe a localităţii. Numerele topo din sentinţă ocupă toată suprafaţa, inclusiv biserica şi cimitirul”, a declarat Stelian Lupu.

Satul Nadăş numără 1.200 de locuitori şi aparţine de comuna Tauţ. Familia care a câştigat terenurile din Nadăş nu a dorit să facă declaraţii presei.

Sursa informatiilor: MEDIAFAX, Realitatea TV

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.