Considerată ca fiind extrem de preţioasă, orga Bisercii Romano-Catolice din Hunedoara a intrat într-un proces de restaurare ce se va încheia în vara anului 2013.

Orga are o vechime de o sută de ani, ea fiind construită odată cu ridicarea lăcaşului de cult, în anul 1912. Instrumentul este opera maestrului Angster József, renumit în Europa pentru măiestria sa în concepţia şi construcţia orgilor din biserici.

Lucrările de restaurare ale orgii au început graţie Asociaţiei de Dezvoltare DAO Hunedoara, membrii acesteia reuşind să strângă o parte din banii necesari proiectului. Cosmin Disca, managerul de proiect, a declarat că, pentru început, se lucrează la schimbare pielii de pe toate cele 1.100 de membrane şi supape aflate în interiorul instrumentului.

Cel mai probabil, operaţiunea se va încheia în luna martie, după care tubulatura va fi rearămită şi va fi schimbat motorul orgii. În luna august 2013 vor fi remontate tuburile, iar orga va fi acordată pentru a putea fi folosită, din nou.

Costurile totale ale proiectului se ridică la 13.500 de euro, iar membrii DAO Hunedoara au reuşit să adune trei sferturi din bani, din donaţiile făcute de două persoane din municipiul Hunedoara, care preferă să-şi păstreze anonimatul, cel puţin deocamdată.

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.