Ministerul Sănătăţii a decis ca vaccinarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei să fie reluată cu produsul importat din Danemarca.

Decizia a fost luată după ce imunizarea fusese întreruptă pentru a se evalua cauzele unor reacţii apărute la vaccin (RAPI)în ultimele luni.

„Apariția reacțiilor adverse observate nu pune sub semnul întrebării siguranța vaccinului BCG-SSI. Acesta este folosit din 1931 pentru prevenirea tuberculozei și este distribuit în toată lumea. Este autorizat în 46 de țări și precalificat de OMS. Cel puțin 20 de țări europene folosesc vaccinul SSI de câteva zeci de ani și au raportat un număr fluctuant de reacţii adverse ca urmare a vaccinării”, susţine Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, într-un comunicat de presă.

„În timp ce tratamentul reacțiilor variază, starea ganglionilor măriți necomplicați se îmbunătățește de obicei spontan.Rezolvarea poate dura câteva luni, dar aceasta nu înseamnă că copilul se simte rău. În România recomandările naționale pentru managementul RAPI stipulează că numai cazurile severe ar trebui tratate. În țări cu prevalență mare a tuberculozei, cum este România, beneficiile vaccinării BCG sunt mai mari decât riscurile”, se arată în acest document.

În ultimul deceniu vaccinul BCG a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de cazuri de tuberculoză la copii sub 14 ani în România

Ca exemplu, DSP Hunedoara afirmă că medicii din judeţ nu au semnalat efecte adverse la bebeluşii imunizaţi cu vaccinul BCG, în condiţiile în care au fost făcute 2.680 de vaccinuri, din luna august până acum.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.