Tânărul de 22 de ani din Petroşani, județul Hunedoara, care s-a întors recent din Anglia și care a fost internat în stare gravă la Spitalul Judeţean din Timişoara cu un prim diagnostic de purtător al gripei porcine, a devenit primul pacient român care beneficiază de aparatul care este supranumit și „plămân artificial”. Pacientul prezenta insuficienţă respiratorie acută severă, la care ventilaţia artificială nu mai reuşea să asigure oxigenarea adecvată şi eliminarea bioxidului de carbon.

Nu s-a confirmat până acum gripa porcină în acest caz, dar pacientul are o patologie a plămânului extrem de gravă și este în viață numai datorită acestui dispozitiv, care permite menținerea în viață a pacientului până la vindecarea plămânului. Dacă nu foloseam acest dispozitiv, pacientul – care are leziuni extrem de grave ale plămânilor – ar fi decedat”, a declarat prof.dr. Dorel Săndesc. Conform acestuia, dispozitivul este utilizat în premieră în țară și costă peste 2000 de euro.

Cu ajutorul acestui aparat, sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea bioxidului de carbon în exces şi oxigenarea sângelui. Dispozitivul este numit şi „plămân artificial” întrucât structura sa este asemănatoare cu a alveolelor pulmonare, suplinind funcţia plămânului atunci când aceasta este compromisă.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.