expressorPuțini sunt cei care știu că inventatorul unei mașinării nelipsite astăzi din viețile a milioane de oameni, expressorul de cafea, este timișorean. Francesco Illy s-a născut în 1892 și a fost contabil și inventator de mașini de cafea. La mai bine de 120 de ani de la naşterea lui Francesco Illy, urmaşii marelui inventator sunt aşteptaţi la Timişoara, să viziteze oraşul în care s-a născut bunicul lor. Andrea şi Riccardo Illy – cel din urmă fiind preşedintele renumitului concern italian, fost primar al Triestului şi deputat al regiunii Friulli-Venezia-Giulia, vor veni în curând la Timișoara unde bunicului lor i se va acorda de către municipalitate o Diplomă de Excelență post-mortem. Inițiativa aparține Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană, care dorește ca, prin promovarea unor astfel de evenimente, să aducă în atenție orașul de pe Bega.

Din păcate multe dintre pesonalităţile născute sau care s-au afirmat la Timişoara nu sunt cunoscuţi la noi. Este şi exemplul lui Francesco Illy, care are realmente o poveste de succes. Vrem să îi invităm pe cei doi nepoţi la Timişoara, pentru că dorim să valorificăm acest caracter multicultural al oraşului în cursa noastră de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Illy este cunoscut în toată lumea, dar la el acasă nu. Trebuie să ne gândim să propunem un nume de stradă, să punem o placă comemorativă pe casa unde a stat şi unde a studiat, ori să facem un festival de cafea care să îi poarte numele”, a declarat Simona Neumann, preşedintele Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană.

Francesco Illy a fost crescut în Timișoara, aici studiind economia. După școala secundară s-a mutat la Viena, iar la vârsta de 22 de ani a fost recrutat în armata austro-ungară. A luptat din 1914 pe aproape fiecare front din Primul Război Mondial, iar la finalul conflagrației a rămas cu sora sa la Trieste, unde s-a căsătorit ulterior cu o localnică. A lucrat cu companii care se ocupau cu vânzarea de cacao și torefiere. El a inventat mai târziu metoda sa proprie pentru menținerea calității cafelei proaspăt prăjite, cutiile cu cafea depresurizate (în vid), putând astfel livra cafea și în alte locații, în loc să o prăjească la fața locului. În 1935, Francesco Illy şi-a brevetat invenţia, espressorul de cafea, şi a revoluţionat prepararea licorii aromate. Acesta a înlocuit sistemul bazat pe aer comprimat cu aburi şi l-a numit „Illetta„

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.