Atunci când vorbim despre progres şi civilizaţie,despre îmbunătăţirea calităţii vieţii trebuie să amintim şi despre o componentă alimentară de bază,carnea. Carnea este un aliment complet,cu valoare nutritivă şi biologică ridicată, contribuind la dezvoltarea armonioasă a organismului,dar oferind şi delicii culinare incontestabile. Vechi de pe vremea latinilor, proverbul despre gusturi „de gustibus non disputandum” ar putea crea o polemică perpetuă despre felul cărnii preferate. Tocmai de aceea azi vrem să vă prezentăm alt tip de argumente despre felul de carne ales, argumente ştiinţifice şi economice.iar subiectul este carnea de bovine şi creşterea raselor de carne.

Carnea de bovine este de calitate superioară,igienică,are gust bun,se prepară rapid,se conservă pe durată lungă şi are o ridicată valoare dietetică.Compoziţia chimică a cărnii de bovine ne arată cât de valoroasă este aceasta, dacă luăm în considerare aminoacizii esnţiali,faptul că are un grad mare de digestibilitate şi asimilare de 97%,faptul că are în componenţă toate vitaminele,iar grăsimea este uşor asimilabilă. Nu este deloc întâmplător faptul că în principalele ţări dezvoltate economic,consumul de carne în general şi cel de carne de bovine în special aproape s-a dublat,în timp ce consumul de cereale,produse de panificaţie şi cartofi a scăzut de 2-6 ori. Dincolo de importanţa alimentară şi pentru sănătatea umană,carnea de bovine este convenabilă şi sub aspectul costului de producţie,deoarece bovinele valorifică eficient o gamă largă de furaje care se găsesc frecvent şi sunt mai ieftine. Problematica legată de producţia şi valorificarea laptelui,oferta de pe piaţa europeană şi mondială creează premise pentru tratarea creşterii bovinelor de carne ca o afacere de perspectivă.

Mai rămân  o serie de întrebări cheie de pus:ce fel de rase să creştem,care este cea mai bună,de ce şi pentru ce?

Bovinele de carne prezintă o serie de particularităţi,avantaje şi dezavantaje funcţie de rasă, sunt diferenţe în ceeace priveşte calitatea şi cantitatea de carne produsă. Unele rase, Hereford,Aberdeen Angus,Limousine au masă corporală mai mică dar sunt mai precoce,deci primii viţei se obţin mai repede,ceeace prezintă multe avantaje economice. Greutatea corporală mare a raselor Alb Albastru Belgian,Charolais,Chianina, Blonde d’Aquitaine va influenţa obţinerea de viţei cu greutate mai mare, se va produce implicit mai multă carne,dar sunt riscuri la fătare,consumă cantităţi mai mari de furaje. Rasele cu talie mică,Shorthorn,Aberdeen,Highland,Hereford,Limousine au fătări mai uşoare,sunt mai puţin pretenţioase la calitatea păşunii,dar sporurile de creştere în greutate sunt şi ele un pic mai reduse. Rezistenţă mai mare a raselor Aberdeen Angus,Charolais,Limousine,Shorthorn,  Highland  determină o reducere a costurile cu tratamentele veterinare, aceste rase fiind mult mai rezistente la boli şi la exploatarea în aer liber.

Viteza mare de creştere în greutate întâlnită la rasele grele Blanc Blue Belge,Chianina,Charolais,Romagnola va determina obţinerea de produşi gata de livrare la tăiere mult mai repede ca la rasele mici, deci într-un timp mai scurt,ceeace reprezintă un avantaj economic deloc de neglijat. Iată de ce,dincolo de toate aceste întrebări trebuie să apară şi răspunsurile adecvate  pentru fiecare caz în parte, zonă de creştere,pentru fiecare rasă şi piaţă de desfacere.O bună afacere în domeniul creşterii raselor de carne va avea un bun start dacă veţi consulta în prealabil  specialiştii în creşterea animalelor,cei ce vă vor da cele mai bune sfaturi şi orientări.

Dincolo de  complexitatea acestui domeniu,creşterea bovinelor de carne devine o oportunitate de afaceri cu viitor cert şi la noi,iar consumul de carne de vită vă va face  în mod sigur mai puternici,mai sănătoşi.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.