AcasăSTIRICalendarul, ochelarii și tabachera lui dr. Petru Groza, expuse la muzeul din...

Calendarul, ochelarii și tabachera lui dr. Petru Groza, expuse la muzeul din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 noiembrie 2016, o nouă categorie de obiecte în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”, obiecte ce pot fi admirate în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Este vorba despre piese care fac parte din colecția Secției de Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Civilizației Dacice și Romane și care au aparținut omului politic Petru Groza: calendarul, ochelarii și tabachera. Ele au intrat în patrimoniul instituției noastre în anul 1979, printr-o donație a familiei Groza, care a dorit ca muzeul devean să păstreze mai multe obiecte provenind din conacul de la Băcia al fostului prim-ministru.

Petru Groza s-a născut la Băcia, județul Hunedoara, la 7 decembrie 1884. A urmat clasele primare în localitatea natală, iar cele secundare la Coștei, Lugoj și Colegiul maghiar reformat din Orăștie. Între anii 1903-1905, a studiat la Facultatea de Drept și Științe Economice din Budapesta. Din 1905 își continuă studiile la Berlin, apoi la Facultatea de Drept Comercial și Economie Politică din Leipzig. În 1907 Groza își obține doctoratul în științe juridice cu distincția magna cum laude.

La întoarcerea în țară, Groza a practicat avocatura în Lugoj, apoi în Deva. Cariera politică o începe în Partidul Național Român, iar pe 1 decembrie 1918 a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. La alegerile parlamentare din noiembrie 1919, primele pe baza votului universal, Petru Groza este ales deputat pe listele PNR. Dezamăgit de viața politică internă, pleacă într-un exil autoimpus la Deva, pentru a se dedica afacerilor sale. Revine pe scena publică pe 8 ianuarie 1933, când fondează Frontul Plugarilor. Pe 6 martie 1945 dr. Petru Groza devine prim-ministru, funcție pe care o va ocupa până pe 2 iunie 1952. A decedat pe 7 ianuarie 1958, la vârsta de 73 de ani, răpus de cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc