AcasăSTIRIHUNEDOARAConcursuri, ateliere interactive, lansări de carte și vernisaje de expoziții la Festivalul...

Concursuri, ateliere interactive, lansări de carte și vernisaje de expoziții la Festivalul Dinozaurilor

În Anul European al Patrimoniului Cultural, cea de a patra ediție a Festivalului Dinozaurilor care va avea loc în perioada 27 – 29 iulie 2018, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, le propune participanților o mulțime de activități culturale și științifice. Prin intermediul lor, cei prezenți vor avea posibilitatea să descopere și să înțeleagă mai bine importanța valorilor geologice, naturale și culturale ale singurului Geoparc UNESCO din România, administrat de Universitatea din București.

Vineri 27 iulie, de la ora 18.00, la Clubul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din orașul Hațeg, pasionații de integrame și sudoku sunt invitați să participe la Dinograma –  un concurs destinat minților agere. Primul concurs de jocuri logice din județul Hunedoara pe tematică Geoparc se adresează în special adulților din Țara Hațegului și se va desfășura în baza unor reguli foarte clare.

Sâmbătă 28 iulie, de la ora 11.00, cu ajutorul Asociației Femeilor din Sântămăria Orlea, depănăm ”Povestea firului de lână”, aflată la a doua ediție, la Școala de dinozauri și meserii (clădirea școlii) din satul Sînpetru. Participanții pot afla detalii despre tehnici și procedee de prelucrare a lânii și vor asista la un atelier practic de vopsit lâna în culori naturale utilizând doar plante tinctoriale din flora specifică de pe teritoriul Geoparcului. Oieritul și activitățile conexe au o lungă tradiție în Țara Hațegului, reprezentând o valoare de patrimoniu local în măsură să promoveze zona.

Tot sâmbătă, dar de la ora 16.00, la Centrul Local de Informare și Promovare Turistică din Rîu de Mori va avea loc lansarea cărții ”Castelul din Carpați”, un album de benzi desenate adaptate după romanul omonim al lui Jules Verne. La eveniment va fi prezent ilustratorul cărții, artistul Șerban Andreescu, care le va oferi celor mici și un curs gratuit de creat benzi desenate. Locul evenimentului nu a fost ales deloc întâmplător. Se află la poalele Cetății Colț, locul care se presupune că l-ar fi inspirat pe celebrul autor francez în scrierea unui roman îndrăgit pe întreg mapamondul.

Ultimul eveniment al zilei de sâmbătă va începe la ora 17.00 și se va desfășura în centrul comunei Sălașu de Sus. Cei mici sunt invitați să descopere comorile din ”Săculețul fermecat” în cadrul unui atelier interactiv. Ei vor trebui să își folosească simțurile și să găsească răspunsuri la diverse întrebări pentru a descoperi informații interesante despre poveștile ascunse în piatră, de la dr. Antoneta Seghedi cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), membru fondator al Asociației GeoD pentru promovarea geodiversității și dr. Valentin Paraschiv de la Muzeul Național de Geologie al Institutului Geologic al României.

Duminică 29 iulie, ultima zi de festival este dedicată tot descoperirii valorilor Geoparcului. Începând cu ora 13.00, la Casa pentru Știință și Artă a Geoparcului din comuna General Berthelot, cei mici au posibilitatea să devină detectivii dinozaurilor, cu ajutorul reprezentanților GeoEcoMar, GeoD și Institutului Geologic al României. Și tot aici, cei mai mici participanți sunt invitați la lansarea cărții de colorat ”Pictozaur”, o invitație la desen și descoperire a lumii dinozaurilor cu ajutorul simpaticei mascote Andi Andezit lansată de Asociația Drag de Hațeg, în cadrul proiectului ”Promovarea ariilor protejate din Țara Hațegului prin joc”.

De la ora 14.00, la Casa pentru Știință și Artă a Geoparcului din comuna General Berthelot va avea loc vernisajul Expoziției Mobile despre Cutremure – MOBEE realizată de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Dr. Bogdan Grecu, geofizician în cadrul Institutului, va explica și va demonstra practic cum se formează cutremurele și însemnătatea lor în contextul schimbărilor climatice pe care întreaga planetă începe să le resimtă.

Conferințele Geoparcului, organizate începând cu ora 18.00, la Hotel Ferdinand din orașul Hațeg, vor pune punct ediției din 2018 a Festivalului Dinozaurilor. Dr. Alexandru Andrășanu și dr. Zoltan Csiki – Sava de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București lansează o invitație la ”Călătorie în trecutul Țării Hațegului – de la Geoparc, la Insula Dinozaurilor”. Evenimentul își propune să explice publicului larg importanța unui teritoriu cu statut de Geoparc UNESCO, dar și să facă o radiografie a vieții de pe actualul teritoriu al Țării Hațegului, în vremea când Pământul era stăpânit de dinozauri.

Evenimentele din cadrul Festivalului sunt dedicate atât adulților cât și copiilor, localnici și turiști, deopotrivă. Chiar dacă se anunță un weekend ploios, evenimentele Festivalului pot fi o bună alternativă de petrecere a timpului liber sau a vacanței pentru că activitățile sunt astfel organizate încât să poată avea loc fie în aer liber, fie în interior.

Festivalul Dinozaurilor este cel mai important eveniment al verii organizat de  Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București. Parteneri în organizarea evenimentului din acest an sunt: Institutul GeoEcoMar, Institutul Geologic al României, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Asociația Logic Club Oradea, Asociația GeoD, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea, Școala Primară Sălașu de Sus, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Hațeg, Primăria comunei Rîu de Mori și Primăria comunei Sălașu de Sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc