Odată cu adoptarea OUG nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, se dorește rezolvarea disfuncţionalităţilor în plata salariilor pentru personalul din învăţământ generate de aprobarea bugetelor şcolilor şi de transferul sumelor către fiecare şcoală.  Având în vedere că proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 este în curs de finalizare şi fiind necesară includerea sumelor în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru o centralizare clară şi concretă, este necesar ca salarizarea personalului din învăţământul preuniversitar să se facă prin bugetul MEN.

Potrivit documentului intrat oficial în vigoare, prin derogare de la prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, „începând cu anul 2018, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, se asigură, pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, inclusiv plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, precum şi contribuţiile aferente acestora, precum şi diferenţele salariale prevăzute la art. 1 şi 2 din Legea nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011”

De asemenea, creditele bugetare respective se repartizează de către Ministerul Educaţiei Naţionale pe inspectorate şcolare în vederea repartizării pe unităţi de învăţământ.  Atunci când, la nivelul unor unităţi de învăţământ, sumele repartizate în baza costului standard sunt insuficiente, inspectoratele şcolare pot efectua redistribuiri ale acestor sume între unităţi de învăţământ de pe raza jude­ţului/municipiului Bucureşti sau pot proceda la alocarea sumelor rămase nerepartizate, după caz.

Redistribuirea sau, după caz, alocarea de sume rămase nerepartizate unor unităţi de învăţământ de pe raza unor judeţe diferite se realizează de către Ministerul Educaţiei Naţionale.  Redistribuirea sumelor conduce implicit la modificarea bugetelor iniţiale aprobate, calculate pe baza costului standard per preşcolar/elev.  Începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul MEN, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământul preuniversitar de stat.

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti se va realiza astfel:  în anul 2018 – 5%; în anul 2019 – 10%; în anul 2020 – 25%; în anul 2021 – 25%; în anul 2022 – 35% din valoarea titlului executoriu, se mai arată în OUG nr. 90/2017.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.