AcasăSTIRICARAS-SEVERINDistincție europeană acordată lui Erwin Josef ȚIGLA, colaborator al portalului stiridinvest.ro

Distincție europeană acordată lui Erwin Josef ȚIGLA, colaborator al portalului stiridinvest.ro

Erwin Josef Țigla, președintele Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și colaborator al portalului stiridinvest.ro a fost onorat cu MEDALIA DE ARGINT a FUNDAȚIEI MÉRITE EUROPÉEN, în semn de recunoaștere a meritelor sale de promovare a culturii, pentru promovarea înțelegerii în Europa, pentru angajamentul său în spiritul valorilor europene care unesc și pentru stăruința de a menține unită și vie o comunitate-etalon pentru Banat – cea a germanilor.

Distincția i-a fost acordată la Castelul Forchtenstein, în Austria, în cadrul evenimentului ”Europa Forum” din Neumarkt in der Steiermark, o întâlnire anuală a așa-numiților „federaliștii europeni” – mișcare nepartizană care a susținut o Europă Unită încă din anii 1950. Nu întâmplător, această distincție i-a fost înmânată lui Erwin Josef Țigla de către Ingeborg Smith, secretar general al Fundației Mérite Européen.

Desfășurat în perioada 13 – 15 iulie 2018, forumul a avut ca temă „Das nächste Europa. Die Rolle der Ratspräsidentschaft Österreichs” / „Europa de mâine. Focusul Președinției Austriei în Consiliul European”, știut fiind faptul că, de la 1 iulie, Austria a preluat, președinția rotativă a Uniunii Europene, asigurată în ultimele șase luni de Bulgaria. Austria a ales pentru cea de-a treia sa preşedinţie a UE deviza „O Europă care protejează”.

„Pentru mine, această distincție a Uniunii Europene înseamnă, în primul rând, o recunoaștere a meritelor activității desfășurate în spirit european, la Reșița și în Banatul Montan, de oamenii locului, indiferent de limba și confesiunea cărora le aparțin. Nu de puține ori, spunem că Banatul Montan reprezintă o Europă în miniatură. Prin această onoare, se recunoaşte şi se subliniază şi acest lucru. Distincţia primită reprezintă pentru mine, totodată, obligaţia morală de a lupta în continuare pentru valorile creştine şi umane ale continentului nostru, pentru bunăstarea şi prosperitatea fiecărui locuitor în parte!”, a declarat Erwin Josef Țigla.


Din 7 iulie 1957, Schloss Forchtenstein a devenit prima Europahaus din Austria. România este prezentă, anual, prin delegația Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin / Demokratisches Forum der Banater Berglanddeutschen ca participant activ încă din anul 1991. Anul acesta programul a inclus prezentări ale experților și politicienilor desemnați printre care: Prof. Franz Majcen, Dr. Jörg Hofreiter, Prof. Dr. Melanie Sullz, Mag. Christian Mandl, Dr. Otto Schmuck, Dr. Johann Sollgruber, Mag. Franz Nauschnigg, discuții plenare, schimburi informale personale între participanți și grupuri de lucru privind globalizarea, uniunea socială, uniunea economică și monetară și politica de securitate și apărare.

Distincția primită de către președintele Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin vine în anul în care se sărbătoresc 300 de ani de când primii coloniști germani s-au stabilit în Banat. O comunitate care a amprentat adânc societatea bănățeană prin rigoare, implicare, disciplină, pragmatism, repere transmise peste ani. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc