AcasăSTIRIHUNEDOARADouă noi cuiburi cu ouă de dinozauri descoperite în Geoparcul Dinozaurilor Țara...

Două noi cuiburi cu ouă de dinozauri descoperite în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

În această vară, pe teritoriul Geoparcului, 10 studenți de la cele trei categorii de studii (licență, master, doctorat) ale Facultății de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București au participat la cercetări de teren pentru descoperirea de noi vestigii privind renumitele ”faune cu dinozauri pitici din Transilvania”.

Cercetările au fost realizate sub îndrumarea Conf. dr. Zoltán Csiki-Sava și Asist. dr. Ștefan Vasile de la Departamentul de Geologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București.

Rezultatele cercetărilor efectuate timp de aproape două săptămâni, în perioada 5 – 16 august, nu s-au lăsat prea mult așteptate. Participanții au descoperit și au recuperat fragmente de fosile de titanosauri (dinozauri de talie mare, ierbivori, patrupezi) si două noi cuiburi cu ouă de dinozaur, continuând cercetările din anii anteriori ale studenților de la Universitatea din București.

Cuiburile cu ouă de dinozaur descoperite în zonă sunt expuse și pot fi văzute la Centrul de Știință și Artă al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului din localitatea General Berthelot. Și tot acolo poate fi admirată și reconstrucția unui titanosaur – Magyarosaurus dacus, realizată de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley.

Fosilele descoperite în această vară urmează să fie preparate, inventariate și cercetate în laborator, ceea ce ar putea duce la descoperirea de noi informații relevante care să reconstituie mediul de viață din Cretacic, de pe fosta Insulă a Hațegului. Activitățile vor fi realizate și cu sprijinul unor studenți care au luat parte la aceste cercetări în teren. Ei vor continua studiile sub îndrumarea cadrelor didactice în laboratoarele Departamentului de Geologie, inclusiv în vederea elaborării unor lucrări de licență sau masterat și pentru prezentarea de comunicări în cadrul simpozioanelor naționale studențești de anul viitor.

Cercetările realizate în această vară au fost susținute de Universitatea din București din fondurile alocate Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, dar și cu sprijinul DinoParc Râșnov.

De altfel, de aproape 40 de ani, pe teritoriul Geoparcului se desfășoară astfel de cercetări realizate de cadre didactice și studenți de la Universitatea din București, în scopul studierii ”faunelor cu dinozauri pitici din Transilvania”. Aceste animale, care au trăit acum mai bine de 66 de milioane de ani, sunt unice pe plan mondial datorită taliei mai reduse, aceasta fiind o adaptare la viața în spațiul limitat al unei insule. Numeroase  fosile ale acestor specii de animale insulare, inclusiv oase și ouă de dinozauri, au fost descoperite de-a lungul anilor, adăugându-se treptat colecției de Paleontologie a vertebratelor din cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc