AcasăSTIRIHUNEDOARAExploatarea cărbunelui de la mina Lonea va fi sistată din cauza lipsei...

Exploatarea cărbunelui de la mina Lonea va fi sistată din cauza lipsei materialelor

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a decis sistarea activităţii de exploatare a cărbunelui de la mina Lonea, sucursală a societăţii energetice, din cauza lipsei materialelor de bază, minerii neputându-şi desfăşura programul în condiţii de securitate.

Directorul minei Lonea, Marius Rogobete, a declarat că începând de joi va fi sistată activitatea de exploatare de la un prim perimetru, urmând ca vineri cel de-al doilea abataj să fie oprit. Rogobete spune că decizia vine pe fondul imposibilităţii asigurării materialelor de bază necesare operaţiunilor de exploatare.

„Lipsă de materiale avem de mult timp, însă acum nu le mai avem nici pe cele de bază, plasă de sârmă sau capse de iniţiere. Nu avem nici de unele, nici de altele, deşi dacă ar lipsi doar una din cele două tot nu am putea exploata”, a spus Marius Rogobete, citat de Mediafax.

Plasa de sârmă este parte integrantă din operaţiunea de exploatare, aceasta fiind cea care susţine zăcământul – stratul de cărbune la locurile de muncă ale minerilor. Rogobete a precizat totodată că a fost întocmit un program care să cuprindă activităţi auxiliare, lucrări de pregătire şi de întreţinere, în care să fie incluşi toţi cei 815 angajaţi care au mai rămas la mina Lonea.

Potrivit directorului de la Mina Lonea, angajaţii care lucrau în activitatea de exploatare nu vor mai încasa pentru această perioadă sporul de front, care înseamnă un procent de 25 la sută.

Actuala conducere a CEH a anticipat acest moment încă de la începutul săptămânii când instanţa de la Tribunalul Hunedoara a mai amânat o dată decizia intrării în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara. Conturile societăţii hunedorene sunt blocate şi astfel CEH nu poate efectua nicio plată pentru achiziţionare de materiale de bază pentru continuarea activităţii.

”Am dat dispoziţie la directorii unităţilor miniere să analizeze situaţia la fiecare mină în parte şi, dacă consideră că pot să îndeplinească toate măsurile de securitate, pentru ca oamenii să muncească în siguranţă în subteran, să o facă în continuare. Acolo unde nu o să poată asigura aceste măsuri, să redimensioneze activitatea”, declara în urmă cu câteva zile directorul general al CEH, Mihael Melczer.

Sursă citată a subliniat încă o dată criza acută din minerit şi situaţiile improprii în care lucrează angajaţii CEH. ”În acest moment nu le putem furniza absolut nimic (n.r.minerilor din Valea Jiului). Acesta este rezultatul ieşirii din insolvenţă, a popririlor inclusiv pe terţi, a termenelor de judecată întinse nejustificat. Singurele plăţi pe care le putem face la această oră şi le garantez sunt plăţile pentru salarii. Este o situaţie cu adevărat excepţională şi mai important decât securitatea omului care coboară în subteran nu există nimic altceva .Dacă situaţia persistă, sfârşitul este cert”, spunea directorul general al CEH.

CEH a intrat, de la începutul anului şi până acum, în insolvenţă de două ori, şi tot de atâtea ori a fost şi scos, instanţele judecătoreşti de la Hunedoara şi Alba identificând disfuncţionalităţi juridice în procedura de iniţiere a insolvenţei. Ultima dată societatea energetică hunedoreană a ieşit din insolvenţă din cauza stării de incompatibilitate în care se afla judecătorul hunedorean care a decis şi prima dată şi a doua oară.acceptarea cererii de insolvenţă.

Cei din conducerea CEH susţin că aceste “bâlbîieli” au generat prejudicii nemăsurabile societăţii care a cerut insolvenţa tocmai ca pe o măsură de protecţie în vederea reorganizării.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc