O expoziție itinerantă de fotografie a maghiarilor de pretutindeni, cu lucrări ale artiștilor din opt țări, va fi vernisată astăzi, 1 iulie, în Cetatea Oradea, au anunțat organizatorii.

Expoziția internațională este realizată de Asociația Mondială a Artiștilor Fotografi Maghiari (Magyar Fotóművészek Világszövetsége) cu sediul în Budapesta și vernisată la Oradea în colaborare cu Asociația internațională ”Euro Foto Art” din Oradea.

”Din cele 45 de lucrări selectate anul trecut din cele 803 trimise de 102 artiști din toată lumea, cinci sunt din România, anume din Tg. Mureș, Săcele, Carei, Sf. Gheorghe și Odorheiu Secuiesc. La vernisajul de sâmbătă va fi prezent chiar și președintele asociației ungare, dr. Patrus Sándor, din Budapesta și vicepreședintele pentru Transilvania, artistul fotograf Magó István, din Săcele, județul Brașov”, a declarat Ștefan Toth, președintele asociației orădene.

Artistul fotograf Ștefan Toth a realizat și el, în anii anteriori, în trei ediții, un salon al artiștilor fotografi români de pretutindeni, eveniment pe care îl va reitera în anul 2018, în cadrul Festivalului european de fotografie.

”Acum am aflat că Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai. Voi relua această idee pentru că chiar în cadrul asociației noastre sunt foarte mulți români din lume și vom încheia festivalul european cu lucrările românilor de pretutindeni”, a precizat Toth.

Salonul Fotografic Internațional Maghiar ajuns la a XVI-a ediție și vernisat în anul 2016 a fost dedicat aniversării a 225 de ani de la nașterea lui Széchenyi István, considerat ‘cel mai mare ungur’. După vernisajul din Budapesta, expoziția a devenit itinerantă, în țară fiind vernisată până în prezent în mai multe orașe din Transilvania, la Carei, Târgu Mureș, Săcele și Sfântu Gheorghe.

Prezentarea salonului va fi realizată de criticul de artă dr. Ramona Novicov, iar momentele muzicale vor fi susținute la violă de artistul Thurzó Sándor József.

Lucrările vor rămâne la dispoziția turiștilor și a publicului vizitator în cetate până în data de 21 iulie, accesul fiind gratuit.

 

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Facebook

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.