AcasăADMINISTRATIEFalcă: Vom protesta în fața Guvernului

Falcă: Vom protesta în fața Guvernului

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat miercuri, după întâlnirea edililor cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, că dacă punctul lor de vedere nu va fi aprobat, se vor deplasa în faţa Guvernului pentru a protesta.

„Am convenit ca mâine la ora 12,00 să fim la Asociaţia Municipiilor, vom chema şi alţi primari şi dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în faţa Guvernului ca protest în numele cetăţenilor din România, pentru că noi reprezentăm cetăţenii din România şi banii nu se iau de la primari sau de la primărie, se iau de la oamenii care doresc dezvoltare”, a declarat Falcă.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă până în 20% din bugetul de stat merge spre administraţiile locale, cel mai mic procent din Uniunea Europeană, Asociaţia Municipiilor din România solicitând o treime din acest buget.

„Noi cerem ca o treime din bugetul de stat să meargă către administraţia locală şi am convenit că 66,8%, cifra spusă de Ministerul de Finanţe, este obligatoriu să ne compenseze pentru a reduce pierderile din 2018, trebuie îndeplinită. În momentul în care va lipsi un procent, fiecare cetăţean pierde, înseamnă că Guvernul îşi bagă mâna în buzunarul cetăţenilor”, a mai spus Falcă.

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, a declarat că aşteaptă un răspuns pozitiv, în sensul alocării a o treime din buget spre municipii.

„Dânşii ne-au ascultat punctul de vedere şi ne-au promis că mâine până la ora 12,00 ne vor comunica rezultatul. Noi mâine la ora 12,00 suntem adunaţi cu toţii la Asociaţia Municipiilor şi aşteptăm cu mult interes veşti de la Guvern, în sensul în care să fim luaţi în consideraţie şi să facem ca administraţia publică din România să fie efectiv funcţională pentru că anul trecut au fost probleme mari în ceea ce priveşte administraţia publică locală. (…) A fost o tendinţă de a discuta despre cotele din impozitul pe venit şi cum se împart, dar consider că este o discuţie foarte depăşită atâta vreme cât cotele din impozitul pe venit înseamnă mai puţin de 10% din buget, iar bugetul administraţiei locale ar putea să fie o treime, cel puţin 30% din buget. Noi în acest sens aşteptăm un răspuns”, a spus Negoiţă.

Luni, Asociaţia Municipiilor din România (AMR) i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă o întâlnire pentru a discuta despre bugetul pe 2019 şi cotele din impozitul pe venit ce vor reveni unităţilor administrativ teritoriale, invitând-o să participe la reuniunea Comitetului Director al AMR.

AMR susţine că i-a solicitat în mod repetat premierului consultări pe tema finanţării administraţiei publice locale şi este prima oară în istoria Asociaţiei când solicitările de dialog sunt refuzate. AMR mai arată că a aflat din „surse neoficiale” „speculaţii” în legătură cu cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat destinat fiecărei unităţi administrativ teritoriale (UAT).

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, a declarat marţi, la finalul reuniunii AMR, că membrii organizaţiei au hotărât să solicite Ministerului Finanţelor ca minimum o treime din bugetul naţional să revină administraţiei publice locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc