AcasăSTIRIFestivalul Internaţional al Saşilor Transilvăneni, la Sighișoara

Festivalul Internaţional al Saşilor Transilvăneni, la Sighișoara

Primul Festival Internaţional al Saşilor Transilvăneni, care are loc astăzi și mâine la Sighişoara, se doreşte a fi noul Dinkelsbühl, un oraş medieval din Germania unde anual se reunesc peste 20.000 de etnici saşi din toată lumea, în cadrul unui eveniment de Rusalii.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Saşilor Transilvăneni are ca temă „Saşii la Centenar”, este finanţat de municipalitatea din Sighişoara şi de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi le oferă oaspeţilor un melanj de cultură, artă culinară şi divertisment specific.

„Eu promovez saşii de când aveam 13 ani, sunt născut într-o comună săsească şi locuiesc la München, unde am organizat multe evenimente săseşti, dar niciunul nu a fost neapărat promovat. În Bucureşti organizez multe evenimente şi m-am gândit să fac şi un eveniment săsesc la 100 de ani. Municipiul Sighişoara a fost ales în primul rând şi ca proiect şi pentru că sunt oameni care vor acest lucru, dar locul mi se pare interesant, fiind cel mai frumos oraş medieval săsesc, îl putem numi aşa, şi cum e şi în Germania Dinkelsbühl, unde se ţin aceste evenimente de mulţi ani, de vreo 50 de ani, care sunt foarte promovate, fiind tradiţie. Îmi doresc ca acest festival să devină al doilea Dinkelsbühl, poate vine şi Peter Maffay, atunci va deveni. Este cel mai mare artist al Germaniei, s-a născut la Braşov şi promovează foarte mult Transilvania. Mottoul nostru va fi ‘Fiţi uniţi ca saşii şi urmaşii!'”, a declarat directorul general al festivalului, Christian Raetscher.

Pe parcursul a două zile vizitatorii au parte de un program intercultural şi multidisciplinar de muzică, dans săsesc, expoziţii de fotografie, carte veche, colaj şi instrumente muzicale, conferinţe tematice şi standuri cu produse tradiţionale.

„Festivalul Internaţional al Saşilor Transilvăneni (…) este gândit ca o întâlnire a populaţiei care studiază germană, pentru că nu mai sunt foarte mulţi saşi în România, dar foarte mulţi tineri studiază limba germană şi sunt preocupaţi de cultura săsească. Participă la formaţiile de dansuri, de muzică, pe lângă Forumul german din fiecare localitate. Festivalul o să dureze două zile, în Cetatea Sighişoarei, sunt invitate grupuri de dansuri săseşti, grupuri muzicale săseşti, gastronomie în general după reţete săseşti, vor fi câteva sute de participanţi. Festivalul încearcă să reunească tot ce este artistic în zona saşilor şi cei care activează în zona culturală săsească din toată ţara. O să avem grupuri de dans din Bacău, Moineşti, o să fie un cor de copii din Piatra Neamţ, o să fie un grup de dans din Iaşi, o să fie şi cei din Braşov, o să fie şi din Agnita”, a declarat artistul Florin Grigoraş, coorganizator al manifestării.

Pe parcursul celor două zile, pe scena din Piaţa Cetăţii, au loc concerte de muzică şi poezie săsească susţinute de Manfred Seiler şi Ricky Dandel, Hit Parade cu Francesco Napoli, Arsenium de la O-Zone şi Dj Chrissie.

La Biserica din Deal, Remus Henning va susţine un concert de orgă cu lucrări de Johann Sebastian Bach, Johann Kaspar Kerll, Dietrich Buxtehude, Josephus Fazakas Krisbacensis, Martin Schneider şi Carl Czerny.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc