Germania dorește înființarea unui sistem european de asigurare pentru șomaj, pentru a face zona euro mai rezistentă la viitoarele șocuri economice, a afirmat ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, citat de Reuters

Propunerea, prezentată într-un interviu acordat de ministru revistei Der Spiege, face parte din eforturile Germaniei de a crea un pachet de reforme în colaborare cu Franța, înainte de un summit al liderilor Uniunii Europene care va avea loc în această lună. ”Sunt în favoarea suplimentării sistemelor naționale de asigurări pentru șomaj cu un sistem de reasigurare pentru întreaga zonă euro”, a afirmat Scholz.

Pe 26 mai, mergi la vot!

Dacă un membru al zonei euro trece printr-o criză care duce la pierderea masivă de locuri de muncă și la o presiune mare asupra sistemului de asigurări sociale, țara respectivă s-ar putea împrumuta de la acest fond comun, a explicat ministrul. ”După încheierea recesiunii, țara respectivă ar returna fondurile împrumutate. În același timp, toate țările ar trebui să facă eforturi ca sistemele de siguranță să fie cât mai pregătite pentru crize”, a adăugat Scholz.

Întrebat dacă Germania ar suporta riscul acestui nou program, Scholz a replicat: ”nu, Germania ar avea de câștigat. Rezervele Agenției Federale pentru Forța de Muncă ar rămâne neatinse, datoriile nu ar fi puse la comun”. Ministrul a spus că inițiativa ar întări stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul ei, fără dezavantaje pentru sistemul german de asigurări pentru șomaj. Este un sistem similar cu cel din Statele Unite. Acolo, statele individuale finanțează asigurările pentru șomaj, dar contribuie la un fond federal. În perioade de criză, pot împrumuta bani de la fondul federal, pentru a suporta mai ușor costurile, a arătat Scholz. Ministrul de Finanțe și-a exprimat și hotărârea de a introduce o taxă pe tranzacțiile financiare în Europa. El a spus că susține propunerea franceză, ca veniturile obținute din această taxă să intre la bugetul UE, dacă va fi aplicată de toate țările. Multe state din zona euro sunt sceptice în privința taxei pe tranzacțiile financiare, dar Scholz a spus că ideea ca taxa să devină o sursă de venituri pentru UE ar putea schimba discuțiile.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.