AcasăSOCIALGuvernul alocă 900 de milioane de lei IMM-urilor în următorii ani; 270...

Guvernul alocă 900 de milioane de lei IMM-urilor în următorii ani; 270 milioane lei vor fi alocate Văii Jiului, zonei Roșia Montană și comunităților marginalizate din Moldova

Statul româna va asigura pentru intervalul 2017-2020 un buget de până la 900 de milioane de lei pentru stimularea investițiilor întreprinderilor mici și mijlocii, nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar în cadrul acestei scheme fiind limitat la 5 milioane de lei. Din acest buget, suma de 270 milioane lei va fi alocată în mod egal și distinct celor trei zone pilot pentru dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național, Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova.

 

Hotărârea doptată astăzi de Guvern a fost completată și de către avizarea schemei de ajutor de minimis privind stimularea investitorilor individuali de a realiza investiții de capital pentru sprijinirea IMM-urilor. Schema nu instituie direct măsuri de ajutor de minimis, ci prevede facilități fiscale pentru persoanele fizice care investesc în societăți, conform Legii 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angel.

Astfel, ajutorul de minimis este acordat ca finanțare de risc, sub forma investițiilor de capital în numerar la societățile în care investitorii aleg să investească. Investiția efectuată este asimilată cu acordarea unui ajutor de minimis întrucât este realizată în vederea acordării de facilități fiscale persoanei fizice, în calitate de investitor, implicându-se astfel resurse bugetare de stat prin renunțarea la încasarea unor venituri sub forma de impozite.

Investiția este efectuată de către o persoană fizică, într-o societate al cărei asociat devine, prin dobândirea de părți sociale ca urmare a majorării capitalului social. Majorarea se efectuează prin aportul de capital în numerar al persoanei fizice care devine investitor individual – business angel. Suma investită este cuprinsă între 3.000 de euro și 200.000 de euro, echivalent în lei la cursul Băncii Naționale a României. Aceste limite de sume vor fi aplicate cumulat, indiferent de numărul investitorilor.

Pot beneficia de această schemă de ajutor societățile din categoria microîntreprinderi și întreprinderi mici, care întrunesc cumulativ următoarele condiții: sunt constituite ca societăți cu răspundere limitată; sunt întreprinderi autonome în sensul Legii 346/2004; nu se află în incapacitate de plată sau în stare de insolvență sau faliment și nu a fost deschisă procedura concordatului preventiv sau lichidării societății; prin acordarea unui ajutor de minimis, prin intermediul prezentei scheme, nu depășesc plafonul de minimis calculat pe durata a trei exerciții financiare; nu există legături între structurile acționariatului solicitantului și personalul din cadrul administratorului schemei și afini și rudele acestora până la gradul II inclusiv.

Momentul acordării ajutorului de minimis este data înregistrării mențiunii privind majorarea capitalului social al societății la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Schema de ajutor de minimis va fi derulată în perioada cuprinsă de la data intrării în vigoare până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii, în acord cu regulamentele Comisiei Europene privind acordarea ajutoarelor de minimis.

Numărul estimat de beneficiari este de 372 de microîntreprinderi și întreprinderi mici pe întreaga durată de valabilitate a schemei de minimis.

 

Sursa: profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc