Fiecare al zecelea alegător european este un susținător convins al partidelor de extremă dreapta, conform unui sondaj efectuat în 12 țări ale Uniunii Europene și dat publicității vineri, anunță Deutsche Welle.

Studiul, realizat de agenţia de sondare online YouGov pentru fundaţia germană Bertelsmann, constată că 10.3% dintre alegători se identifică pozitiv cu dreapta populistă sau cu partidele de extremă dreaptă. Studiul constată că 6.2% se identifică pozitiv cu stânga radicală şi 4.4% cu un partid Verde.

Dar partidele de extremă dreaptă au de asemenea cele mai ridicate valori negative, cu 52.8% respingând dreapta radicală, puţin peste 52.2% pentru cei care nu ar vota niciodată pentru stânga radicală.

”Partidele populiste au reuşit să creeze o bază electorală stabilă pentru ele însele într-o perioadă relativ scurtă de timp. Dar valorile lor ridicate de respingere simultană arată de asemenea cât de periculos ar fi pentru alte partide să imite partidele populiste”, a declarat Robert Vehrkamp, co-autor al studiului.

În general, sondajul a constatat valori negative mult mai mari decât cele pozitive, sugerând că majoritatea cetăţenilor UE vor vota mai degrabă împotrivă decât să se declare pentru o anumită mişcare politică.

Doar 6.3% dintre cei chestionaţi au declarat că au o identitate politică pozitivă, în timp ce 48.8% au numit un partid pentru care nu ar vota ”niciodată”.

Studiul a constatat că 50.7% resping partidele liberale, 47.8% resping creştin-democraţii sau conservatorii, 47% nu ar vota niciodată Verzii şi 42% îi resping pe social-democraţi sau socialişti.

Studiul susţine că oamenii sunt cel mai mult receptivi la partide extreme când simt că opiniile lor nu sunt reprezentate de principalul curent politic.

Agenția de sondare YouGov a chestionat 23.725 de persoane în 12 state membre ale UE în ianuarie 2019, studiul fiind realizat înainte de alegerile europene din luna mai.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.