AcasăSTIRIHUNEDOARALa 96 de ani, un cioban a scăpat de şomaj şi a...

La 96 de ani, un cioban a scăpat de şomaj şi a fost reangajat la stână

Cioban Stefan GrosuŞtefan Grosu, românul care a avut prima carte de muncă abia atunci când împlinise 90 ani, a fost reangajat ca cioban de proprietarul turmei de oi la care a lucrat până anul trecut.

Se întâmplă după un parcurs în care baciul Ştefan, ajuns acum la venerabila vârstă de 96 de ani, a stat un an în şomaj.

Bătrânul locuieşte în satul Vâlcelele Rele şi este oier de peste 80 de ani. Nu s-a gândit vreodată că ar avea nevoie de o carte de muncă, abia în anul 2007 fiind pus în situaţia de a semna un contract de angajare.

Întâmplarea are farmecul ei şi este relatată chiar de patronul turmei de oi la care baciul Ştefan a fost angajat cu acte în regulă.

„Acum câţiva ani, moş Ştefan a venit la mine ca să-i angajez un nepot la stână. După o lună, a revenit şi mi-a spus că şi el vrea să rămână cu oile. I-am făcut carte de muncă în anul în care a împlinit 90 de ani. A lucrat peste cinci ani, apoi, în iarnă, l-am trimis în şomaj pentru că m-am gândit că iarna e prea grea pentru el, ţinând cont de vârsta înaintată. M-am înşelat, pentru că m-a căutat şi mi-a spus să-l reangajez. Dacă un om vrea să lucreze la vârsta asta, cum să-l refuz? E un exemplu pentru tineri”, a spus Emil Părău, proprietarul turmei la care a fost angajat baciul Ştefan.

Aşa că baciul Ştefan Grosu s-a dus la stâna din satul Vălioara să vadă oile şi se va ocupa, în continuare de turmă, după cum a învăţat de la străbunii săi.

„După părerea mea, numai de dragul oilor mi-a lungit Dumnezeu anii de viaţă. Nu mă simt deloc bătrân. La deal e mai greu, dar pe câmp mă ţin cu tinerii şi nu mă depăşesc. Mie mi-a plăcut ciobănia. Am încercat eu şi cu şomajul şi cu statul acasă, dar nu-i de mine. Am lăsat şomajul şi am venit la muncă”, spune baciul Ştefan.

În decursul celor 80 de ani de când a lucrat la oi, Ştefan Grosu a trăit multe şi a scăpat din multe. S-a luptat chiar şi cu ursul, atunci când animalul a năvălit la stână.

„A venit ursul la stână şi l-au simţit câinii. Eu i-am auzit lătrând şi am ieşit primul. M-a luat ursul în braţe şi m-a aruncat aşa, în aer, prin cetina unui brad. Când am căzut la pământ, am stat nemişcat”.

În luna mai, baciul Ştefan va pleca cu oile la munte, în Retezat, şi se va mai întoarce abia în septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc