AcasăSTIRIALBALupte grele între daci și romani la Festivalul Cetăţilor Dacice

Lupte grele între daci și romani la Festivalul Cetăţilor Dacice

Organizatorii celui mai vechi festival de reconstituire istorică antică din România, „Festivalul Cetăţilor Dacice”, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică în Cetatea de Baltă, au pregătit un program divers, care cuprinde spectacole de reenactment, cu „lupte între daci şi romani”, ateliere antice, dar şi concerte, potrivit informaţiilor prezentate, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia.

Timp de două zile, aproximativ o sută de „războinici daci şi romani” vor reînvia atmosfera de acum două milenii, invitând publicul într-o călătorie în timp, chiar în perioada în care a început procesul de formare a poporului român.

„Acum sunt multe festivaluri de reenactment antic, dar acum 12 ani era singurul de acest gen”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, Liviu Zgârciu, care a menţionat, de asemenea, că, în acest an, manifestarea este organizată în premieră de către instituţia pe care o reprezintă, după ce primele unsprezece ediţii au fost organizate de către Consiliul Judeţean, respectiv Centrul de Cultură „Augustin Bena”, MNU fiind co-organizator.

La rândul său, directorul general al MNU, Gabriel Rustoiu, şi-a manifestat speranţa că va fi „o competiţie reuşită”.

Festivalul Cetăţilor Dacice va debuta sâmbătă cu întrecerile generaţiei „pui de dac”, un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană, la care participă elevi de la şcolile din Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori, localităţile din Alba pe teritoriul cărora au fost în antichitate cetăţi dacice.

Ulterior concursului de istorie vor fi deschise tabăra antică şi atelierele meşteşugăreşti antice, specializate în prelucrarea osului, a lemnului, metalurgie, fierărie, metaloplastie, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, prezentarea de plante dacice etc. Spectatorii vor avea posibilitatea să urmărească şi antrenamentele soldaţilor şi gladiatorilor, la festival fiind prezente „Garda Apulum” – Alba Iulia, „Terra Dacica Aeterna” – Cluj-Napoca, „Geto-Dacii din Moldova” – Iaşi, „Geto-Dacii Sudcarpatici”- Piteşti şi „Vivat Tomis” – Constanţa.

Pe tot parcursul zilei vor avea loc demonstraţii de tehnică militară daco-romană, dansuri antice, lupte de gladiatori. În cursul serii de sâmbătă este programată „marea bătălie dintre daci şi romani”. Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, „un ritual de incinerare” specific dacilor.

Duminică, Festivalul Cetăţilor Dacice cuprinde noi activităţi în tabăra antică, demonstraţii de luptă şi militare, însă cel mai important moment este „Decathlonul Dacic”, un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba, cu probe de concurs inedite.

„Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid şi puternic” – transportul a 25 kilograme de nisip, „Suliţaşul Cetăţii” – aruncarea suliţei la distanţă, „Cel mai iute de picior” – ştafetă, alergare cu …mielul, „Braţul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forţele” – tras cu frânghia, „Luptătorul dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare şi curaj” – căţăratul pe catarg şi „Cărăuşii Cetăţii” – transport apă în ciubere sunt cele zece probe de concurs care atrag, an de an, un număr mare de spectatori.

O marcă înregistrată a CJ Alba, „Festivalul Cetăţilor Dacice” este considerat nu numai cel mai vechi, dar şi cel mai important festival dacic din România. Evenimentul, care are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba, se desfăşoară anual, nu întâmplător, în preajma zilei de Sânziene, 24 iunie. Primele ediţii au avut loc în Cricău, în apropierea căreia se află cetatea de la Piatra Craivei – unde unii istorici susţin că ar fi fost înmormântat capul lui Decebal, dar şi o parte a tezaurului dacic, iar legenda spune că în noaptea de Sânziene, acolo unde sunt ascunse în pământ comori apar flăcări deasupra.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc