AcasăSTIRIHUNEDOARAO nouă investiție în educație, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

O nouă investiție în educație, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Un “tezaur” al Băncii de EcoInvestiții în Educație, alcătuit din semințe de plante și eșantioane de roci, este găzduit de acum de sediul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București.

“Tezaurul” cuprinde semințe de la diverse specii de roșii cultivate în România, de la plante aromatice și de la plantele de cultură dintr-o gospodărie tradițională, alături de plante uscate și de informații despre utilitatea acestora și condițiile de cultivare. Tot în “tezaur” sunt expuse și eșantioane de roci care spun povestea evoluției în timp a teritoriului pe care astăzi îl numim Țara Hațegului.

Spațiul a fost amenajat în cadrul proiectului ”Banca de EcoInvestiții în Educație” implementat de Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală (CRAL), cu sprijinul voluntarilor și ambasadorilor pentru Geoparc. Pe parcursul acestei veri, ei au cultivat în Grădina aromată a timpului mare parte dintre plantele ale căror semințe sunt expuse. Grădina a fost amenajată în cadrul unui proiect desfășurat anul trecut, recompensat  de finanțatori cu premiul ”Spații Verzi” datorită rezultatelor obținute și implicării voluntarilor.

Proiectul și-a propus de fapt crearea unor module educaționale pentru școlile din Rețeaua Edu-Geoparc și nu numai, în care elevii să aibă posibilitatea să își însușească în mod practic, prin observație directă, cunoștințe din ariile curriculare ”Matematică și Științe” respectiv ”Om și Societate”. Modulele educaționale au fost realizate pentru cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal și utilizează kit-uri cu eșantioane de semințe, roci, instrumente de măsură și observații, dar și broșuri informative. O parte dintre activitățile din cadrul modulelor au fost testate cu sprijinul voluntarilor pentru Geoparc. Ei și-au pus în valoare cunoștințele și resursele proprii pentru a-i învăța, din experiența lor, și pe colegi. De la Cosmina Luchini, voluntară și studentă la Facultatea de Biologie a Universității din București, voluntarii au aflat cum se presează corect o plantă și cum se întocmește un herbar. Și tot Cosmina Luchini a avut inițiativa de a transforma într-o dulceață delicioasă o parte dintre gogonele recoltate din grădină.  În cadrul unui atelier de limonadă, cu ajutorul Cristinei Filip, responsabil Educație în cadrul Geoparcului, voluntarii au testat diverse combinații dintre sucuri de fructe proaspăt stoarse și plantele aromatice din grădină, inclusiv lavanda.

Pe modelul unei instituții bancare și Banca de Ecoinvestiții în Educație va oferi credite. Participanții la ateliere sau turiștii pot lua împrumuturi care trebuie returnate fie sub formă de semințe ori roci din zona lor, fie prin fotografii cu recoltele obținute, pe care să le posteze pe pagina de facebook a asociației CRAL.

Proiectul a fost realizat pe baza unei finanțări din partea Fundației pentru Parteneriat și MOL România, în cadrul programului Spații Verzi și se derulează în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Școala primară Sălașu de Sus, Școala Gimnazială Sântămăria Orlea, Colegiul Național ”I.C.Brătianu” Hațeg și ”Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea. De altfel, alături de acest proiect, alte două proiecte educaționale derulate în această vară în Geoparc- ”Ambasadorii Geparcului” și ”Educație în Geoparc cu Andi Andezit” au obținut finanțare în cadrul programului ”Spații Verzi”,  în urma unui concurs național de proiecte lansat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Cele trei proiecte se alătură altor inițiative și evenimente educaționale, culturale și sportive desfășurate pe parcursul acestei veri în Geoparc printre care se numără ”Festivalul Dinozaurilor”, ”Ziua Vulcanilor”, ”La pedale prin lumea dinozaurilor” și schimbul cultural între geoparcurile internaționale UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Geoparcul Luberon din Franța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc