AcasăSTIRIHUNEDOARAPanorama Blues, un festival în cel mai vechi furnal din Europa

Panorama Blues, un festival în cel mai vechi furnal din Europa

Cea de-a VI-a ediție a Panorama Blues Festival are loc anul acesta în perioada 3-5 august în Munții Poiana Ruscă, la Ghelari, în județul Hunedoara. Dincolo de numele grele care vor participa, iubitorii de blues sunt așteptați de către organizatori și cu câteva surprize.

Pasionații de blues sunt invitați în acest final de săptămână la cea de-a VI-a ediție a Panorama Blues Festival, un eveniment ”la înălțime” atât la propriu cât și la figurat, evenimentul aducând ca în fiecare an nume grele ale genului. Noutatea acestei ediții este includerea unui loc special din regiune pe harta concertelor. Astfel, cea de-a treia zi de festival va avea loc la furnalul de la Govăjdie – cel mai vechi furnal cu flux continuu din Europa – organizatorii sperând astfel să atragă atenția asupra stării de degradare în care se află monumentul, precum și pentru promovarea acestuia ca punct turistic al regiunii.

”Unul dintre obiectivele noastre este acela de a promova valorile acestei zone. Anul trecut am avut o campanie foarte reușită pentru salvarea bisericii de lemn din satul „de marmură” Alun. Anul acesta dorim să atragem atenția asupra furnalului de la Govăjdie, acolo unde, se spune că în urmă cu 200 de ani, s-au produs componente din fontă pentru celebrul Tour Eiffel din Paris. Furnalul a fost construit la începutul anilor 1800 de autoritățile habsburgice din Transilvania, fiind primul cu flux continuu din Europa și al doilea din lume. Astăzi, furnalul este declarat monument de arhitectură industrială. Din păcate, însă, furnalul zace în uitare, în ciuda potențialului său turistic enorm”, a spus Sergiu Țenț, organizatorul festivalului.

Cap de afiș în acest an este trupa Iris, care a pregătit pentru prima zi a Panorama Blues Festival un program special numit „Rockin’ Blues Special”, susținut de Nelu Dumitrescu și Nuțu Olteanu. Tot vineri, vor mai urca pe scena din fosta localitate minieră Ghelari, unul dintre veteranii blues-ului românesc, Vali „Sir Blues” Răcilă, dar și Andrei Cerbu & The Crossroad și Cyfer.

Sâmbăta va debuta cu lansarea albumului „Drifting Blues”, al celor de la Trenul de noapte, împreună cu „omul-muzicuță” Marcian Petrescu. Othello Trio va completa tabloul serii, urmând ca Mike Godoroja & The Blue Spirit, să încheie pe ritmurile binecunoscute cea- de-a doua zi a festivalului. Ei vor avea alături câțiva invitați de excepție, precum actorul Eugen Cristea, Marius Mihalache, care va evolua la țambal, și Adrian Naidin, la violoncel și voce. Ziua va fi ilustrată de artistul plastic Adrian Naidin, care va realiza schițe spontane cu evenimentul care va avea loc pe scenă.

Duminică, în ultima zi a festivalului, evenimentele se vor muta de pe platoul din Ghelari în Govăjdie, în apropierea furnalului.

”Ziua a treia de Panorama Blues Festival își propune readucerea atenției asupra valorii monumentului prin debutul unei serii de evenimente culturale care să aibă loc aici în perioada următoare. La furnalul de la Govăjdie va avea loc un ”Concert’n trei”, cu Ada Milea, Anca Hanu și Bobo Burlăcianu. De asemenea, un arhitect și un inginer vor prezenta, pe lângă istoricul locului, posibile variante de valorificare a monumentului.” a mai spus organizatorul festivalului, Sergiu Țenț.

Toate concertele încep la ora 20:00. Cele trei zile de festival vor fi prezentate de ”Moșu” Florian Lungu”. Prețul unui bilet pentru o zi de festival este 40 lei, iar tichetele pot fi cumpărate de la intrare – pensiunea Panorama, respectiv Furnalul de la Govăjdie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc