AcasăSTIRICARAS-SEVERINParadă a portului popular german la Reșița

Paradă a portului popular german la Reșița

O paradă a portului popular german a avut loc sâmbătă, la Reşiţa, pentru a marca 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan.

„La Reşiţa se desfăşoară cea de-a XXIV-a ediţie a paradei portului popular german. Ne bucurăm că alături de noi sunt oaspeţi veniţi din toate colţurile Banatului şi din întreaga ţară, cum sunt cei din Ardeal, Bucovina sau din Bucureşti. Manifestarea a cuprins, pe parcursul zilei, şi o expoziţie dedicată celor 30 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, vernisajul expoziţiei ‘Delta Dunării’, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică”, a declarat vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Christian Chioncel.

De asemenea, la Reşiţa a avut loc prezentarea volumului „Fascinaţia Deldei Dunării”, ce îi are ca autori pe dr. Klaus Fabritius şi dr. Mircea Gogu Bogdan.

Ziua a început cu un concert de promenade, susţinut de fanfara din Caransebeş, la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii” şi o sfântă liturghie, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan şi cu germani (1718 – 2018), dar şi cu ocazia organizării, la Reşiţa, a celei de-a XXIV-a ediţii a paradei portului popular german. Parada s-a desfăşurat pe traseul Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” – Casa de Cultură a Sindicatelor – Parcul „Cărăşana”, până la Monumentul dedicat deportaţilor germani în fosta URSS, unde au avut loc rugăciuni ecumenice şi depunere de coroane de flori, în amintirea celor deportaţi între ianuarie 1945 – decembrie 1949.

Seara, la Centrul Social „Frederic Ozanam” au fost marcaţi 175 de ani de la naşterea şi o sută de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Peter Rosegger, acţiune urmată de un program de dansuri populare germane.

În paralel, la Biserica romano-catolică Sfântul Francisc de Assisi din Sasca Montană a avut loc cea de-a 267-a liturghie festivă de hram şi un program cultural.

Manifestările fac parte din acţiunile organizate cu ocazia Decadei Culturii Germane din Banatul Montan, ajunsă la cea de-a XXVIII-a ediţie, care se va încheia pe data de 14 octombrie.

 

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc