AcasăSTIRICARAS-SEVERINPe urmele regelui Mihai, din Herculane până la Crucea Albă

Pe urmele regelui Mihai, din Herculane până la Crucea Albă

Participanții la simpozionul ”Herculane – Centenarul Marii Uniri”, desfăşurat timp de trei zile în oraşul Băile Herculane, le dă posibilitatea participanţilor la manifestare să meargă pe urmele regelui Mihai din staţiune până la Crucea Albă, în cadrul unei drumeţii organizate cu acest prilej.

”Vom lansa sâmbătă, în ultima zi a simpozionului, traseul tematic de drumeţie ‘Pe urmele Regelui Mihai – La Crucea Albă’, unde participanţii, însoţiţi de rangerii Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei, vor putea admira panorama staţiunii Băile Herculane şi locul pe unde a coborât regele Mihai venind de la Podeni, parte a unui traseu de excepţie, care urmăreşte ruta parcursă de principele Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, cu colegii săi de clasă palatină, în excursia de studii efectuată în perioada 11 – 29 iunie 1938, de la Bucureşti, la Târgu Jiu, Podişul Mehedinţi, Băile Herculane, Valea Almăjului, Clisura Dunării şi, din nou, la Bucureşti”, a declarat istoric dr. Dana Bălănescu.

Simpozionul este dedicat actului istoric de la 1 Decembrie 1918 şi, totodată, a prilejuit omagierea şi a altor evenimente din istoria bimilenară a staţiunii: 1865 ani de atestare documentară, 90 de ani de la premierea cu medalie de aur a primului muzeu din staţiunile balneare româneşti, Muzeul de istorie ‘Gen. Nicolae Cena’ din Băile Herculane, 85 de ani de la vizita regelui Carol al II-lea în staţiunea de pe Cerna, 80 de ani de la traseul de drumeţie parcurs de regele Mihai cu clasa palatină de la Podeni şi, nu în ultimul rând, 115 ani de la lansarea valsului Souvenir de Herkulesbad, după cum a afirmat Dorin Bălteanu, autorul volumelor ‘Herculane – arc peste timp’ şi gazdă a evenimentului.

De asemenea, secţiunea de comunicări ştiinţifice a simpozionului evocă staţiunea Băile Herculane în perioada de după Marea Unire, provocările istorice la care noua administraţie românească a trebuit să facă faţă pentru a şterge urmările anilor de război şi de a readuce staţiunea la faima de altădată. Cea de-a doua secţiune, intitulată ‘Herculane – viziuni’, a cuprins prezentări de proiecte de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane, prezentate de tineri arhitecţi din Bucureşti, Timişoara, dar şi din Franţa şi Elveţia.

Simpozionul se află la cea de-a doua ediţie şi face parte din cadrul manifestărilor ‘Herculane – arcade în timp’, iniţiate anul trecut şi dedicate evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a staţiunii de pe Valea Cernei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc