AcasăSTIRIPersonaje misterioase ale istoriei – 100 de ani de la moartea lui...

Personaje misterioase ale istoriei – 100 de ani de la moartea lui Rasputin

Biblioteca Județeană „Ovid  Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 15 decembrie 2016, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă cu tema „Personaje misterioase ale istoriei – 100 de ani de la moartea lui Rasputin”.  

Această activitate marchează împlinirea unui secol, la 17 decembrie 1916, de la moartea acestui personaj care a avut o influență deosebită asupra familiei ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

Publicului prezent la această manifestare, în mare parte elevi de la colegiile și liceele din Deva, i se va prezenta o foarte documentată selecție de imagini și texte care vor pune în lumină complexitatea personalității misticului rus Rasputin. Ca și cu alte prilejuri, și de această dată am ales spre prezentare un personaj care nu se studiază la orele de istorie, un personaj despre care se cunoaște foarte puțin.

În Rusia începutului de secol XX, în atmosfera efervescentă ce anunța Revoluția bolșevică din octombrie 1917, Grigori Rasputin a dispus de o forță de atracție ieșită din comun, prin care a reușit să pătrundă în cele mai înalte sfere ale puterii, fiind cel mai influent personaj din preajma soției țarului. Această influență a fost cu atât mai mare cu cât Rasputin se considera tămăduitor, iar unicul fiu al cuplului imperial, țareviciul Alexei, suferea de hemofilie.

 

În jurul acestui personaj s-au țesut numeroase legende, realitatea istorică în legătură cu adevărata lui activitate, cu adevăratele lui scopuri, nefiind elucidată nici în ziua de azi. Pentru a i se curma influența devenită nefastă la curtea imperială, Rasputin a fost asasinat în mod spectaculos în ziua de 17 decembrie 1916, la Sankt Petersburg. Peste un an, dinastia Romanovilor se prăbușea sub loviturile bolșevicilor.

Prezentarea personalității lui Rasputin se va face printr-un material documentar în care vor fi punctate principalele momente din viața acestuia, precum și personalitățile în preajma cărora a trăit și pe care, într-o măsură sau alta, le-a influențat.

Ca de obicei, la finalul prezentării, celor prezenți li se vor adresa întrebări din materialul pe care l-au urmărit, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc