AcasăSTIRIHUNEDOARAProfesor hunedorean, cetățean de onoare al municipiului. Și-a dedicat viața promovării Ținutului...

Profesor hunedorean, cetățean de onoare al municipiului. Și-a dedicat viața promovării Ținutului Pădurenilor

Profesorul hunedorean Rusalin Işfănoni a primit, joi, titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara, fiind astfel recompensat pentru contribuția sa în promovarea culturii tradiționale din Ținutul Pădurenilor. Profesorul Işfănoni a publicat în reviste culturale din ţară peste 40 de studii de specialitate. Una dintre cele mai importante lucrări a fost cartea ”Pădurenii Hunedoarei”, pentru care, în anul 2006, a fost distins cu Premiul Academiei Române. 

În vârstă de 75 de ani, Rusalin Işfănoni se numără printre cei mai prolifici etnologi români, întreaga sa activitate fiind dedicată păstrării şi promovării tradiţiilor din Ţinutul Pădurenilor. Fiind pe rând director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara-Deva, primar al comunei Topliţa, director al Căminului Cultural Topliţa, muzeograf la Muzeul Satului Bucureşti, şef secţie la Muzeul Satului Bucureşti şi director la Muzeul Satului Bucureşti, profesorul hunedorean a anunțat că își dorește să înfiinţeze un muzeu al satului pădurenesc, în apropierea Castelului Corvinilor.

Muzeul ar urma să prezinte vizitatorilor cum arăta o casă pădurenească în secolele XVIII, XIX, XX, dar şi diverse ateliere ale muncitorilor pădureni. În fiecare lună, profesorul dorește organizarea în muzeu a câte unui spectacol având ca temă una dintre tradițiile românești din această zonă extrem de bogată spiritual și cultural.

„Satele pădureneşti numără mai puţin de şase mii de locuitori, în timp ce în municipiul Hunedoara sunt peste 12 mii de pădureni. De aceea este o onoare şi în acelaşi timp o datorie pentru municipiul Hunedoara să acorde acest titlu domnului profesor Işfănoni”, a precizat primarul comunei Lelese, Ciprian Achim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc