AcasăSTIRIProiect educativ inedit la Timișoara. Muzeul Iluziilor ajunge în oraș

Proiect educativ inedit la Timișoara. Muzeul Iluziilor ajunge în oraș

Timişorenii vor putea pătrunde în lumea iluziilor optice în cadrul unui proiect educativ care se va desfăşura în perioada 18-31 ianuarie, la Casa Tineretului, în cadrul Muzeului Iluziilor Optice, care ajunge pentru prima dată în oraş.

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanţii de orice vârstă să poată învăţa prin joacă şi interacţiunea directă cu exponatele”, a declarat iniţiatorul principal al evenimentului, Adrian Filpişan, într-un comunicat de presă.

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi aşteaptă pe vizitatori, pentru prima oară în Timişoara, la primul Muzeu al Iluziilor Optice din România.

Conceptul este unic în România şi are caracter interactiv, vizitatorii vor putea înţelege cum funcţionează iluziile prin contactul direct cu cele peste o sută de obiecte prezentate, dar şi prin explicaţiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcţionare şi va face demonstraţii live.

Potrivit lui Adrian Filpişan, este vorba despre un proiect mobil, care îşi propune să ajungă în toate marile oraşe ale României şi, deşi este o premieră în ţară, conceptul de muzeu al iluziilor este popular în multe dintre marile oraşe ale lumii care au astfel de obiective interactive permanente, precum Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg.

„Proiectul este, în primul rând, unul educativ şi neconvenţional. Cred că fiecare familie, fiecare copil şi fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un muzeu al iluziilor optice. Este o experienţă unică să parcurgi exponatele, să cânţi la theremin sau să te aşezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ţi se întâmple nimic, la fel cum e amuzant şi provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, a adaugat Adrian Filpişan.

Muzeul Iluziilor Optice îşi conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra şi vor deveni pentru câteva minute subţiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici.

Iluziile optice vor avea şi ele o sală dedicată, unde peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voinţa şi inteligenţa celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înţeleagă cum funcţionează iluziile.

A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experienţe unice, unde vor putea înţelege cum funcţionează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să îşi încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

Muzeul Iluziilor Optice este un proiect al Asociaţiei Astronomice Pluto. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc