AcasăSTIRIHUNEDOARAPuncte de permanență ale salvamontiștilor în Parâng și Retezat

Puncte de permanență ale salvamontiștilor în Parâng și Retezat

Salvamontiștii din județul Hunedoara au instituit puncte de permanență în punctele turistice importante din masivele Retezat și Parâng, amatorii de drumeții fiind sfătuiți ca în zilele de caniculă să evite traseele care urmează golurile alpine și să le prefere pe cele prin pădure sau zona lacurilor glaciare.

În perioada de caniculă, turiștii sunt sfătuiți să efectueze drumeții pe trasee care urmează firul apelor, prin pădure, să aibă în rucsac fructe, apă, legume și să evite alcoolul sau mâncărurile grase.  Turiștii pot întreba la refugiile Salvamont despre starea traseelor și prognoza meteo pentru orele următoare, astfel încât vremea să nu fie o problemă pentru cei care pleacă în drumeție.

„Este bine să te răcorești la munte în zilele caniculare, dar și acolo trebuie să ținem cont de anumite reguli care să ne ferească de soarele prea puternic, de vânt și ploi. În condițiile unor temperaturi foarte ridicate, nu este exclus ca la munte să vină o ploaie puternică, cu gheață. Recomandăm turiștilor ca pe vremea foarte călduroasă să evite golurile alpine, iar dacă ajung acolo este bine să poarte o șapcă, pălărie și ochelari de soare”, a declarat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, citat de Agerpres.

„Le recomandăm turiștilor traseele prin pădure, pe firul apelor, cum ar fi cel cu plecare din stațiunea Râușor, pe Valea Șteviei, până la Refugiul Ștevia și înapoi sau traseul pe Valea Vălărească, până la stâne. Ar mai o variantă de la Stâna de Râu, până la lacul Tăul Țapului, pentru că traseul are o porțiune prin pădure și este însoțit de apă. Sunt trasee cu surse de apă și mai răcoroase”, a exemplificat Bodean.

Pentru turiștii care ajung în Masivul Retezat, în zona Poiana Pelegii, șeful Salvamont Hunedoara recomandă parcurgerea Traseului Lacurilor, care se poate constitui într-o drumeție ușoară.

„E foarte frumos pentru că turiștii vor putea vedea lacurile din căldarea glaciară Bucura. Nu se poate face baie în lacuri pentru că este interzis prin lege, fiind Parc Național, dar se pot răcori acolo”, a completat Ovidiu Bodean.

Traseul este marcat cu punct roșu și durează circa două ore.

 

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc