Guvernul va transmite Comisiei Europene versiunea actualizată în 2019 a Programului de convergență pentru perioada 2019 – 2022, în care, potrivit premierului Viorica Dăncilă, este menționat angajamentul de a adopta moneda euro în 2024. Așa după cum se știe, România a renunțat în mod oficial încă din 2016 la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro, decalând acest termen către un orizont de timp setat pentru intervalul 2024-2026.

Cu toate că BNR este mult mai rezervată în privința adoptării prea curând a monedei unice, Guvernul este obligat să transmită anual Comisiei Europene un program de convergență al României, program care trebuie să indice și un eventual termen de aderare la moneda euro.

Premierul Dăncilă a prezentat, miercuri, câteva date incluse în Programul de convergență pentru 2019 și a arătat că în document este menționat și angajamentul asumat de România privind moneda euro.

”De asemenea, România își menține angajamentul de aderare la zona euro în anul 2024, iar în anul 2018 am făcut pași concreți în acest sens”, a declarat prim-ministrul cu privire la document.

În programul de convergență, deficitul structural este estimat la 2,7% din PIB in anul 2018 și 2,8% în anul 2019 față de prognoza anterioară de 3% pentru acești ani.  Din punct de vedere al convergenței reale se estimează că, în anul 2018, PIB-ul pelocuitor la puterea de cumpărare standard (PCS) să fi depăşit pragul de 65%. Conform Programului de guvernare, se are în vedere “depășirea în 2021 a pragului de 70% din media UE privind PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare standard”.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.