Grupurile de elevi care doresc să ajungă la sfânta liturghie pe care Papa Francisc o va celebra la Şumuleu Ciuc, la data de 1 iunie, pot solicita sprijin financiar. Apelul de proiecte a fost lansat de Uniunea Rákóczi, în colaborare cu Secretariatul de Stat responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă, din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a anunţat, vineri, la Budapesta, secretarul de stat Miklós Soltész.

Acesta a relatat că la apelul de proiecte al Uniunii Rákóczi pot participa grupuri de elevi de liceu şi comunităţile bisericeşti.

Pe 26 mai, mergi la vot!

Miklós Soltész a subliniat că vizita Papei Francisc în Ţinutul Secuiesc reprezintă un succes diplomatic ecleziastic uriaş, o excelentă oportunitate pentru întărirea relaţiilor româno-maghiare şi pentru promovarea reconcilierii istorice. Oficialul ungar a adăugat că vizita Papei este o oportunitate pentru maghiari de a-şi arăta prezenţa în Ţinutul Secuiesc, din acest motiv guvernul de la Budapesta şi ONG-urile care colaborează cu guvernul fac tot posibilul pentru a sprijini tinerii care doresc
să participe la eveniment.

Soltész a reiterat că guvernul ungar susţine cu 160 milioane de forinţi (aprox. 500.000 de euro) organizarea vizitei Papei şi construcţiile necesare pentru vizita papală.

Csongor Csáky, preşedintele Uniunii Rákóczi, a spus că în cadrul programului de transport al elevilor se doreşte “asigurarea posibilităţii ca un număr cât mai mare de tineri, cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani, din Bazinul Carpatic să ajungă la această liturghie istorică”. Cererile de finanţare pot fi transmise prin intermediul paginii www.rakocziszovetseg.org, până la data de 1 aprilie, a adăugat acesta.

S-a mai spus că, în funcţie de numărul de elevi şi a lungimii drumului parcurs, sprijinul se poate ridica la 400.000 de forinţi (aprox. 1.200 de euro) şi că se doreşte transportul a aprox. 2000-2500 de tineri.

Potrivit lui Zsigmond Nyáry, directorul Şcolii Generale şi al Liceului Catolic “Szent Gellért”, unul dintre cele mai importante roluri ale şcolii este acela de “a oferi o comunitate” tinerilor. Călătoria către liturghia papală este capabilă să facă acest lucru pe trei niveluri: pe de-o parte călătoria comună are o puternică putere de formare a comunităţii, pe de altă parte, tinerii “pot experimenta şi comuniunea naţională cu maghiarii de dincolo de graniţă”, iar în al treilea rând, prezenţa Papei Francisc ajută la
experimentarea comuniunii bisericeşti la nivel internaţional.

Papa Francisc va vizita România între 31 mai şi 2 iunie. Liderul bisericii catolice va ajunge la Bucureşti, la Iaşi, la Blaj, considerat centrul spiritual al greco-catolicilor, respectiv la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

Sursa: hirado.hu

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.