Cea de-a XX-a ediție a Festivalului de Colinde și Datini Ucrainene s-a desfășurat sâmbătă, la Reșița, ocazie cu care au fost prezentate tradiții și obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă.

‘Organizăm a XX-a ediție a acestui festival, la care participă ucraineni din mai multe localități din județul Caraș-Severin, și anume, din Zorile, Copăcele, Cornuțel Banat, Caransebeș și Reșița. Prin astfel de acțiuni, încercăm să promovăm datinile și tradițiile etniei ucrainene’, a declarat Daniel Basaraba, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, organizația Reșița.

Ucrainenii păstrează tradițiile culturale și religioase ale strămoșilor lor, în special în localitățile unde trăiește această minoritate. Primele familii de ucraineni formate la începutul secolului al XX-lea, în Caraș-Severin, sunt cele ale muncitorilor forestieri, când și-au cumpărat păduri ce trebuiau defrișate.

‘Și-au construit case, au defrișat păduri, s-au ocupat cu agricultura, practic și-au creat o viață nouă pe aceste meleaguri, după ce unii și-au cumpărat pământul de la proprietar, iar alții au lucrat ca slugi. Apoi, viața și-a continuat drumul, la început în limba maghiară, fiind vorba de perioada Imperiului Austro-Ungar, după care a continuat în limba română, pentru ca, după cel de-al doilea Război Mondial, să fie introdusă și predarea în limba ucraineană’, a afirmat Ivan Liber, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Caraș-Severin.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.