Pirotehnistii in timpul operatiunilor de asanare a munitiei.
Pirotehnistii in timpul operatiunilor de asanare a munitiei.

Echipa de pirotehnicieni a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara a participat, în localitatea Bretea Mureşană, la o misiune de asanare a trei elemente de muniţie rămase neexplodate din al doilea război mondial.

Cele trei mine antitanc au fost descoperit în urma lucrărilor executate pe şantierul autostrăzii Lugoj – Deva.

“Este vorba despre trei mine antitanc, tip MAT – 46 N, cu focosul, conţinând aproximativ 6 kilograme de trotil, armat, având forma unor discuri cu un diametru de 40 de centimetri. Mai mult, muniţiile aveau şi caracteristice unor mine antipersonal fiind realizate din metal“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, căpitan Anemona Doda.

Echipa de pirotehnicieni a concluzionat că muniţiile nu pot fi ridicate în siguranţă motiv pentru care a decis distrugerea lor la locul descoperiri.

Terenul din jurul minelor antitanc a fost blurat, prin construirea unor diguri cu o înălţime de aproximativ un metru, realizate din câteva zeci de saci cu nisip, amplasaţi de o echipa de pompieri de la Detaşamentul din Deva.

Pentru distrugerea celor trei mine antitanc a fost utilizată o cantitate de un kilogram şi jumătate de trotil.

Din motive de siguranţă, proprietarii unei locuinţe, aflate la aproximativ 200 de metri de locul distrugerii, au fost sfătuiţi de o echipa de jandarmi să nu iasă din casă în intervalul operaţiunilor de asanare, iar circulaţia pe drumul judeţean care face legătura între Brănişca şi Bretea Mureşană a fost restricţionată, pe perioada detonărilor, de un echipaj de poliţie.

De asemenea, transportul energiei electrice prin reţeaua de înaltă tensiune, a fost întrerupt pe timpul distrugerilor, întrucât acestea se desfăşurau la aproximativ 50 de metri de un stâlp de curent.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.