AcasăSTIRIARADTripticul „Înmormântarea lui Hristos“, interzis de comuniști, va fi restaurat și expus...

Tripticul „Înmormântarea lui Hristos“, interzis de comuniști, va fi restaurat și expus la Arad după aproape 70 de ani

Lucrarea „Înmormântarea lui Hristos“, un triptic de 52 de metri pătrați care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului, ar putea fi restaurat și expus apoi la Complexul Muzeal din Arad.

Tabloul realizat de pictorul maghiar Feszty Árpád, aflat în colecția de artă de muzeului arădean, nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost inițial acoperit, iar în 1977 a fost rulat pe un tambur și retras în depozitul muzeului, având în vedere că trata un subiect religios.

Ca urmare a eforturilor Asociaţiei Kölcsey, ale Complexului Muzeal Arad şi Consiliului Judeţean Arad, tabloul a fost desfăcut şi examinat.

„Am constituit o echipă de reputaţi specialişti restauratori din Ungaria şi România, care au examinat pictura şi vor pune un diagnostic. La prima vedere a fost foarte bine conservat! Suntem extrem de emoţionaţi, este un moment unic în viaţa muzeului nostru!”, a declarat directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel.

Vicepreşedintele CJ Arad, Claudia Boghicevici, a declarat, la rândul său, că instituţia pe care o reprezint îşi propune să aplice pentru finanţare europeană în vederea restaurării necesare a tabloului.

„Înmormântarea lui Hristos” este un triptic monumental, de 52 de metri pătraţi, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului. A fost pictat la Florenţa, apoi expus în anul 1902, la Budapesta. Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 şi a fost expus odată cu inaugurarea Palatului Cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc