Proprietarul Podgoriei Miniş-Madarat din judeţul Arad, Géza Balla, a fost desemnat viticultorul anului în Ungaria de către  Academia Ungară de Vinuri (MBA), fiind primul viticultor din afara graniţelor Ungariei care a câştigat acest premiu.
A fost a 28-a oară când  Academia Ungară de Vinuri alege cel mai bun viticultor, în faza finală, pe lângă Géza Balla, ajungând şi Tamás Borbély (regiunea viticolă Badacsonyi), Mihály Figula (regiunea viticolă Balatonfüred-Csopaki) şi Csaba Koch (regiunea viticolă Hajós-Bajai şi Villányi).
Fiind la prima sa nominalizare, Balla a câştigat “premiul Kossuth al lumii viticole”, în calitate de viticultor de peste hotare.
“În fiecare an, Academia Maghiară de Vinuri lansează această competiţie de cel mai bun enolog. Indiferent că este vorba de enologi din Ungaria şi din afara graniţelor. În primă fază, se trimit scrisori pentru specialişti în gastronomie, enologie şi ziarişti de specialitate, iar aceştia stabilesc cinci finalişti, în urma voturilor. În fiecare an, pe 5 decembrie, este finala. Se deschid plicurile cu voturile Academiei Maghiare de Vinuri, care alege câştigătorul din cei cinci finalişti. Anul acesta, eu am primit cele mai multe voturi. Aşa am ajuns enologul anului. Este un lucru care se acordă pentru întreaga carieră, nu pentru un vin sau un produs. Sunt bucuros pentru această performanţă, e extraordinară pentru mine şi pentru podgoria Miniş”, a declarat Géza Balla, citat de ziarul Adevărul.
Podgoria lui Balla se află în regiunea viticolă Miniş, la 20 de kilometri de Arad. Minişul are o poziţionare geografică excelentă, favorabilă vinurilor roşii prin climă, compoziţia solului (granit, diorit şi ardezie) şi microclima dată de vecinătatea răului Mureş. Regiunea viticolă este o continuare a liniei Villány-Szekszárd. Podgoria Géza Balla este compusă din 120 de hectare de vie, din care 80 de procente sunt soi albastru şi 20 la sută alb, iar capacitatea de stocare este de 8.000 de hectolitri.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.