AcasăSOCIALUPDATE: Cei doi copii morți în avalanșă erau sportivi de performanță

UPDATE: Cei doi copii morți în avalanșă erau sportivi de performanță

Doi sportivi ai României, recunoscuţi în lume pentru rezultate obţinute în alpinism, au urcat, sâmbătă, ultima creastă. Dor Geta Popescu a fost copilul de aur al alpinismului românesc, iar băiatul – Erik Gulacsi – cel mai tânăr alpinist din Europa care a atins Vârful Aconcagua.

Dor Geta Popescu, supranumită alpinista-fenomen a României, este sora mai mică a titratei alpiniste Crinei Coco Popescu. Dor Geta Popescu era deținătoarea mai multor recorduri mondiale şi europene și este unul dintre copiii care au fost uciși de avalanşa din Retezat. Al doilea decedat este Erik Gulacsi și el deținător al unor recorduri. Potrivit salvamontiştilor, cei doi adolescenţi au fost loviţi puternic de stânci în momentul declanşării avalanşei din Munţii Retezat.

Alpinista Dor Geta Popescu, născută la 4 iunie 2003, stabilise chiar în decembrie anul trecut un nou record mondial, după ce urcase pe Vârful Giluwe, cel mai înalt vulcan din Pacific, la altitudinea de 4.367 de metri. Adolescenta avea deja în palmares numeroase recorduri mondiale de vârstă şi îşi dorea să fie prima alpinistă din lume care reuşeşte să încheie circuitele Seven Volcanos şi Seven Summits. Dor Geta Popescu are în palmares opt recorduri mondiale şi unul european, ea obţinând primul record la zece ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri).

8 RECORDURI MONDIALE DE VÂRSTĂ
Record Mondial – 05 decembrie 2016 Giluwe – Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania
Record Mondial egalat – 18 mai 2016 Denali/McKinley – Alaska, USA, cel mai înalt vârf din America de Nord
Record Mondial – 05 mai 2016 Pico de Orizaba – Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord
Record Mondial – 07 februarie 2016 Aconcagua – Argentina, cel mai înalt vârf din afară Asiei, cel mai înalt din emisfera sudică şi cel mai înalt din America de Sud
Record Mondial – 08 decembrie 2015 Ojos del Salado – Chile, cel mai înalt vulcan din lume, cel mai înalt vulcan din America de Sud
Record European – 5 august 2015 Elbrus – Rusia, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Europa
Record în România – 16 iulie 2015 Kilimanjaro – Tanzania, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Africa
Record Mondial – 02 septembrie 2014: Sabalan – Iran, al treilea vârf că înălţime din Iran
Record Mondial – 29 august 2014 Damavand – Iran, cel mai înalt vulcan din Asia
Record Mondial – 08 august 2013: Ararat -Turcia, cel mai înalt vârf din Turcia, al doilea vulcan că înălţime din Asia

În august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. În acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008.

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind recordul surorii ei din 2008.

În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016. Fata urma să plece la sfârşitul lunii iunie spre o nouă provocare – Lenin Peak 7134 metri – unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex şi un tip de aclimatizare special.

Erik Gulacsi a stabilit, în ianuarie 2017, un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani. Erik Gulacsi era coleg de club cu Dor Geta Popescu. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru.

Avalanșa a avut loc în zona Șaua Bucurii — Poiana Pelegii, pe un traseu de vară. În urma fenomenului, doi copii au murit, iar cinci persoane au fost rănite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc