AcasăALEGEREA EDITORILORZilele Sfântului Ladislau aduc la Oradea aromele ungurești, muzica de calitate și...

Zilele Sfântului Ladislau aduc la Oradea aromele ungurești, muzica de calitate și show-uri de excepție

Considerat întemeietorul orașului, Regele Ladislau I este sărbătorit cum se cuvine în fiecare an la Oradea, astfel că evenimentul dedicat acestuia a ajuns la ediția a VI-a. Zilele Sfântului Ladislau se desfăşoară în perioada 18-24 iunie, în organizarea Asociaţiei Sfântul Ladislau şi a partenerilor acesteia.

Sărbătoarea dedicată Regelui Ladislau I va include şi în acest an o întrecere culinară, mai multe spectacole ecvestre şi o serie de concerte care vor culmina cu recitalul lui Fenyő Miklós, regele rock’n’roll-ului din Ungaria. Evenimentele sunt extrem de apreciate nu doar de membrii comunității maghiare din Oradea, ci și de turiștii care an de an vin în număr tot mai mare.

„Obiectivele noastre rămân aceleaşi. Vrem să-l omagiem pe Sfântul Ladislau şi să oferim publicului distracţie, relaxare şi acces la evenimente culturale de calitate”, spune principalul organizator, Zatykó Gyula.

La fel cum s-a întâmplat și în edițiile precedente, festivalul este precedat, pe 17 iunie, de o tură pe biciclete între Oradea și Biharkeresztes (Ungaria), deschisă oricărui doritor şi menită să promoveze mişcarea în aer liber. Pe 18 iunie, în Parcul Bălcescu va fi dezvelit bustul contelui Rhédey Lajos, un mecena care şi-a donat oraşului grădina ce se întindea pe teritoriul actual al parcului şi al Grădinii Zoologice.

Deschiderea oficială a Zilelor Sfântului Ladislau va fi marcată în aceeaşi zi, de la ora 18, în sala mare a Teatrului, cu spectacolul de dans şi muzică „Regele Matia în Oradea”, susţinut de Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria. Sâmbătă, 23 iunie, de la ora 9, vizitatorii sunt așteptați la „Degustarea aromelor maghiare”, un eveniment care nu lipseşte niciodată din programul festivalului, an de an bucătari amatori şi profesionişti din Ardeal întrecându-se în prepararea unor mâncăruri specific maghiare. Toate bunătățile vor putea fi gustate în schimbul unor sume simbolice, „echivalente unei monede din vremea Sfântului Ladislau”, după cum promit organizatorii.

O premieră în acest an este prezența la Oradea a trupei ecvestre Győri Ördöglovasok (Călăreţii Diavolului) din Győr. Ei vor oferi în faţa publicului cascadorii şi turniruri, spectacolele fiind programate atât sâmbătă, pe 23 iunie, cât şi duminică, 24 iunie. Tot duminică, în ultima zi a festivalului, în partea dinspre Piaţă a şanţului Cetăţii, va avea loc şi un concurs de trăsuri care se anunţă plin de adrenalină, deoarece vor exista şi probe cu obstacole. Concurenţii provin din Bihor şi din Ungaria, evenimentul fiind plănuit de Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului.

De asemenea, în weekendul 22-24 iunie, membrii Asociaţiei Deus Vult vor oferi demonstraţii de luptă cavalerească.

Din program nu vor lipsi concertele. Pe 22 iunie, de la ora 19, artiştii Teatrului Szigligeti vor susţine în teatrul de vară al Cetăţii un concert cu piese „evergreen”, iar după o seară, de la ora 19.45, tot acolo, Formaţia 100 Folk Celsius, una dintre cele mai longevive din Ungaria (înfiinţată în 1976) va ţine un spectacol cu piese amuzante.

Invitaţii speciali ai ediţiei vor închide fiecare dintre cele trei seri muzicale. Pe 22 iunie, de la ora 21, va concerta formaţia Magna cum Laude, una dintre cele mai de succes trupe pop-rock din Ungaria.

Sâmbătă, de la ora 21, pe scena va urca îndrăgita cântăreață Rúzsa Magdi, fostă reprezentantă a Ungariei la Eurovision.

În ultima zi a festivalului orădean, 24 iunie, cel supranumit regele rock’n’roll-ului în Ungaria, Fenyő Miklós, va cânta câteva dintre cele mai celebre hituri ale sale: „Csavard fel a szőnyeget” (Rulează covorul), „Csókkirály” (Regele sărutului) şi „Limbó Hintó” (Caleaşca limbo).

La fel ca în anii trecuţi, participarea la evenimente este liberă. Totuși, cei care doresc să susţină festivalul o pot face cumpărându-şi brăţări de la artizani, fiecare având un cost de 10 sau de 20 lei.

 

Sursa: www.facebook.com/SzentLaszloNapok2018/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc