Acasă STIRI ARAD 10 milioane de euro pentru restaurarea cetăţilor Şiria şi Şoimoş-Lipova din județul...

10 milioane de euro pentru restaurarea cetăţilor Şiria şi Şoimoş-Lipova din județul Arad

Consiliul Judeţean Arad a trecut în administrarea sa cetăţile de la Şiria şi Şoimoş-Lipova, aflate în ruină, cu scopul de a le restaura cu bani europeni, costurile ridicându-se la 10 milioane de euro.

Autorităţile judeţene speră să poată restaura cele două cetăţi cu fonduri europene, câte 5 milioane de euro pentru fiecare clădire istorică. Punerea în valoare a acestor cetăţi este o parte a strategiei Consiliului Judeţean.

“Am avut discuţii interesante pe proiectele de transfer a cetăţilor de la Şiria şi Şoimoş-Lipova către Consiliul Judeţean (…) aşa că începând de marţi, aparatul Consiliului Judeţean poate să se apuce de treabă. Sigur că termenul este foarte scurt, e regretabil că am pierdut atâtea săptămâni doar pentru ambiţii politice (unul dintre proiecte a căzut o dată la vot – n.r.), dar noi încercăm să ne încadrăm ca până pe data de 25 noiembrie să depunem aceste documente şi să obţinem finanaţarea europeană pentru consolidarea acestor cetăţi şi pentru dezvoltarea turismului arădean”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

Cetatea Şiria, care datează din secolul al XIII-lea, este zidită pe Dealul Cetăţii la 496 m altitudine şi a îndeplinit rol strategic având arondate 110 sate. Cetatea are tuneluri ce au înălţime de 1,9 m şi o lăţime la bază de 1,8 m. Cetatea a aparţinut Familiei Bathory şi a fost ocupată de turci.

Cetatea Şoimoş a fost construită de către o familie nobiliară, iar prima atestare documentară datează din anul 1278. Cetetea a fost asediată de căre răsculaţii lui Gheorghe Doja, a aparţinut printre altele şi familiei Hohenzollern de Brandenburg, a fost ocupată de turci şi a fost sub stăpânirea lui Mihai Viteazul. Părăsită în 1788, zidurile ei s-au transformat treptat in ruine.

Pentru Cetatea Ineului, primăria oraşului încearcă să rezolve singură dosarul pentru accesarea celor 5 milioane de euro, fonduri europene, necesare pentru a o restaura.

Cetatea Ineului este atestată documentar în jurul anului 1295. Mai târziu, această fortificaţie a făcut parte din lanţul de cetăţi de apărare ale lui Iancu de Hunedoara. A fost ocupată de turci de mai multe ori şi a devenit sediul unui sangeac. Mihai Viteazul a cucerit această cetate în jurul anului 1599. Fortul a fost ocupat din nou de turci în anul 1658, care au stăpânit-o până în secolul al XVII-lea, când a fost cucerită de armatele habsburgice. A devenit centru de regiment grăniceresc, iar din 1745 a fost părăsită. A ajuns în paragină, iar pe la 1870 a fost refăcută cetatea interioară. Ultima restaurare a avut loc după 100 de ani, în 1975-1976.

Proiectele trebuie depunse până pe data de 25 noiembrie 2016

Sursa: Mediafax

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: