Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA 120 de hărţi originale din cartografia europeană a secolelor XV - XIX...

120 de hărţi originale din cartografia europeană a secolelor XV – XIX în expoziţia ”Hartă şi Teritoriu” de la Timișoara

Reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului şi ai Fundaţiei Art Encounters invită publicul la expoziţia ”Hartă şi Teritoriu. România în Cartografia Europeană a secolelor XV – XIX”, al cărei vernisaj va avea loc joi, la Bastionul Therezia din Timişoara, cea mai veche hartă prezentată datând din anul 1478, iar cea mai recentă, din 1879.

“Expoziţia reuneşte 120 de hărţi originale, lucrări din mai multe colecţii din România, dar şi din străinătate. De asemenea, doi dintre cei mai relevanţi colecţionari de hărţi vechi ale teritoriilor româneşti îşi expun aici piese importante din colecţiile lor. Cea mai mare parte din lucrări vor fi expuse publicului în premieră”, a declarat curatorul expoziţiei, Josef Wolf, citat într-un comunicat al Fundaţiei Art Encounters Timişoara.

Organizatorii îşi propun să arate o posibilă citire a aspectelor ce ţin de teritoriul naţional şi evoluţia acestuia în context european, traversând cinci secole de istorie. Lucrările cu o vechime considerabilă dezvăluie un proiect vizual inedit, fiind totodată adevărate lucrări artistice.

Potrivit comunicatului, expoziţia prezintă parcursul istoric al Ţărilor Române, de la primele formaţiuni statale, culminând cu ceea ce înseamnă România, ca stat. Astfel, tematica expoziţiei reflectă modul în care teritoriile româneşti sunt reliefate de cartografii europeni şi maniera în care este interpretată evoluţia lor.

În contextul celebrării Centenarului, expoziţia este actuală din punct de vedere tematic şi ca abordare vizuală, aducând în discuţie diversele etape istorice pe care le-am traversat.

Expoziţia conţine lucrări din colecţiile dr. Ovidiu Şandor (Timişoara), dr. Lucian Ştefan (Ulm), Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol Arad, Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, având ca organizatori Muzeul Naţional al Banatului, Fundaţia Art Encounters Timişoara şi Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu. Expoziţia va rămâne deschisă până în 28 februarie 2019.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: