AcasăSTIRIHUNEDOARA130 de ani de la naşterea lui Aurel Vlaicu

130 de ani de la naşterea lui Aurel Vlaicu

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat marţi, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare omagială dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea lui Aurel Vlaicu, inventator, constructor şi pilot.

La manifestarea consacrată pionierului aviaţiei române au fost prezenţi elevi de la principalele licee din Deva cărora li s-a vorbit despre viaţa şi activitatea lui Aurel Vlaicu, despre realizările impresionante din domeniul aviaţiei cu care s-a remarcat la începutul secolului XX, despre aportul lui la dezvoltarea aviaţiei româneşti şi mondiale.

“Biblioteca noastră are datoria de a evoca aşa cum se cuvine toate personalităţile importante ale judeţului Hunedoara, personalităţi cu care ne mândrim şi a căror viaţă şi activitate reprezintă un model pentru generaţiile tinere. De aceea, la aceste activităţi pe care le organizăm, aducem cu predilecţie elevi de gimnaziu şi de liceu, pentru că încercăm, cu mijloacele noastre, să le prezentăm acestora figuri ilustre de oameni care prin tenacitate, dăruire şi muncă au reuşit să îmbogăţească tezaurul spiritual şi material al unei naţiuni”, a declarat directorul instituţiei, Sebastian Bara.

Aurel Vlaicu face parte din „triada de aur” a aviaţiei române, alături de Traian Vuia şi Henri Coandă, nume fără de care istoria aviaţiei mondiale nu se poate scrie în mod obiectiv. El a întruchipat unul dintre cele mai temerare visuri ale omului, acela de a zbura, de a se înălţa la cer asemenea păsărilor. A fost stăpânit în scurta lui viaţă de această iubire mistuitoare de a se ridica deasupra munţilor, deasupra apelor, de a zbura şi a jertfit totul pe altarul acestei pasiuni.

Ne aducem aminte de Aurel Vlaicu ori de câte ori trecem prin satul lui natal, ne aducem aminte de Aurel Vlaicu ori de câte ori trecem Carpaţii şi ne imaginăm ziua de 13 septembrie 1913 când n-a mai apucat să vină în zbor spre fraţii lui ardeleni, la Orăştie, la adunarea ASTREI. Atunci, lângă Câmpina, „şoimul nostru ardelenesc a lunecat din slava cerului şi s-a sfărâmat de acest pământ aspru…” cum a scris Nicolae Iorga.

Aurel Vlaicu a avut prieteni dintre marile personalităţi ale timpului, a fost iubit şi apreciat de Octavian Goga, Spiru Haret, Ilarie Chendi, I. L. Caragiale, Alexandru Vlahuţă, Nicolae Iorga. Dintre toţi, marele nostru istoric a surprins cel mai bine, ca într-o efigie, figura de neuitat a lui Vlaicu şi privilegiul deosebit al românilor de a fi dat lumii o asemenea personalitate: „Se uită bărbaţi politici, se uită scriitori de renume. Pe el, însă, nu-l vom uita. Oricând îndrăzneala omenească va smulge aiurea succese strălucite naturii învinse, nu vom privi cu invidie pe acel învingător, ci vom zice cu mândrie: Şi noi am avut pe Vlaicu!”.

Vlaicu este iubit şi azi, numele lui a trecut deja în folclor, în poezii şi cântece populare pe care creatorul anonim i le-a dedicat cu recunoştinţă şi mândrie. O dovadă a fost şi manifestarea noastră de astăzi care sper că i-a făcut şi mai mândri pe cei prezenți de faptul că de pe pământ hunedorean s-a înălţat în tării Aurel Vlaicu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc