AcasăSTIRI230 de ani de la Martiriul lui Horea și Cloșca, marcați de...

230 de ani de la Martiriul lui Horea și Cloșca, marcați de biblioteca din Deva printr-o activitate cultural-educativă

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva dedică o activitate cultural-educativă specială împlinirii a 230 de ani de la martiriul lui Horea și Cloșca, conducători ai răscoalei din 1784. Evenimentul va fi marcat în ziua de 26 februarie 2015, ora 1330, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, printr-o prezentare făcută de cercetătorul științific dr. Ioachim Lazăr în fața unui public format în principal din elevi de la colegiile și liceele din Deva.

În ziua de 28 februarie 2015 se împlinesc 230 de ani de când, pe Dealul Furcilor din Cetatea Alba Iulia, au fost executați în mod sălbatic, prin tragere pe roată, cei doi fruntași ai răscoalei care au sfârșit ca adevărați martiri. Nu mai puțin importantă este suferința și sacrificiul lui Crișan, care și-a pus capăt zilelor în închisoare.

Este un moment de foarte mare emoție, un eveniment dramatic din istoria noastră, din istoria Transilvaniei în mod deosebit. Din documentele vremii, aflăm că la execuție au fost aduși cu forța 2515 iobagi români din 419 sate. Ei trebuiau să asiste, să ia aminte și să povestească celor care ar mai îndrăzni să se răscoale.

Supliciul căpeteniilor răscoalei punea capăt în mod tragic celei mai mari mișcări populare din istoria de până atunci a românilor și una dintre răscoalele cele mai mari din Europa. Cei trei conducători ai răscoalei – Horea, Cloșca și Crișan – au devenit personaje emblematice pentru istoria noastră, eroi care au inspirat, la rândul lor, inițiativele și faptele altor mari personalități, cel mai important fiind Avram Iancu.

Pe baza prezentării făcute, cu competența științifică a istoricului Ioachim Lazăr, elevilor li se vor adresa întrebări, cei care vor răspunde corect fiind recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc