Acasă SOCIAL 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german la Timișoara

25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german la Timișoara

Ambasadorul Republicii Federale Germania, Cord Meier-Klodt, a aniversat vineri, la Timișoara, împlinirea a 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german, alegând acest oraș pentru rolul-cheie pe care l-a jucat în evenimentele din decembrie 1989, dar și pentru că aici trăiește o importantă comunitate germană.

”Este cu siguranță un semn că sărbătorim această aniversare astăzi, aici, la Timișoara. În primul rând, acesta a fost un tratat care a așezat relațiile româno-germane pe o bază cu totul nouă, cuprinzând întreg spectrul subiectelor bilaterale, după căderea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier în centrul Europei. (…). Documentul s-a semnat în urmă cu 25 de ani, la doi ani și jumătate după căderea zidului Berlinului și ne amintim de rolul pe care l-a jucat Timișoara înainte de acest moment”, a afirmat Cord Meier-Klodt, într-o declarație pentru presă.

Ambasadorul german a punctat că, la 10 ani de la aderarea la UE, România este deja un important partener european și a exprimat sprijinul țării sale privind pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului UE în 2019.

”Mă refer, în primul rând, la prima președinție a României a Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019 și care va fi cel mai probabil legată de tematici decisive precum încheierea negocierilor cu privire la Brexit. Obiectivul nostru declarat este de a susține, după puteri, România în pregătirile sale pentru aceasta. Aceasta ar reprezenta, practic, continuarea în zilele noastre a spiritului Tratatului nostru de prietenie. (…). Eu mi-am început acum trei luni activitatea cu convingerea că, în afara menținerii și dezvoltării relațiilor noastre bilaterale, trebuie să avem în vedere și stabilizarea și configurarea Europei noastre comune. Europa este în interesul german, român și în cel ‘național’ comun. Însă va trebui să fie o Europă a valorilor și principiilor comune”, a detaliat Meier-Klodt.

Pe de altă parte, Tratatul de prietenie româno-german are, în opinia ambasadorului Meier-Klodt foarte multe priorități, unul dintre acestea fiind dezvoltarea relațiilor regionale și crede că ”Timișoara este unul dintre orașele cele mai importante și în contextul timpului despre care vorbim azi”.

Diplomatul german consideră că pe parcursul celor 25 de ani a existat o dezvoltare în toate domeniile relațiilor bilaterale, în primul rând în cel economic — Germania fiind astăzi primul partener economic al României, dar și în domeniul educației, al culturii etc.

În discursul pe care l-a ținut la Casa Adam Muller Guttenbrun din Timișoara, diplomatul german a punctat că relațiile bilaterale vor merge ”înainte”, iar acest spirit va fi evidențiat pe parcursul întregului an prin numeroase evenimente. ”Să prezentăm tot ce s-a realizat în ultimii 25 de ani și încotro dorim să ne îndreptăm în următorii ani”, a spus ambasadorul german.

Acesta a remarcat, de asemenea, faptul că tradiția germană construită, timp de secole, se bucură astăzi în rândul întregii populații române de o cerere nemaiîntâlnită.

”M-am convins personal de acest lucru în timpul primelor mele vizite în țară, la Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara și Reșița. Cuvintele-cheie ale acestui fenomen sunt liceele ‘Lenau’, ‘Brukenthal’, ‘Honterus’, Colegiul ‘Goethe’ și multe altele, la Timișoara și Sibiu chiar și despre teatru german, despre educație universitară și învățământ profesional dual, râvnite astăzi mai puternic ca niciodată de părinții români pentru copiii lor, de elevi și studenți de toate originile”, a detaliat ambasadorul.

Cord Meier-Klodt a mai subliniat că economia românească înregistrează rate bune de creștere, lucru necesar fiindcă mai are de recuperat în comparație cu alte state europene, dar peste tot, unde a avut deja prilejul să se întâlnească cu diferite companii, i s-a vorbit despre ”lipsa forței de muncă calificată ca fiind principala piedică în calea investițiilor, principala piedică în calea unei viitoare creșteri economice”.

De aceea, diplomatul german le-a adresat un apel politicienilor, susținând că nimic nu poate contribui mai mult la creșterea numărului de specialiști decât dezvoltarea sistemului dual de formare profesională.

”Companii germane și alte companii sunt pregătite să sprijine acest demers, însă este nevoie înainte de toate ca politica în domeniul educației să-l prevadă ferm în curricula românească. Vă rog să contribuiți și dumneavoastră!”, le-a transmis Meier-Klodt.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Vrei să te muți în București? 5 lucruri la care să te gândești înainte de a lua marea decizie

Traiul în orașele mici versus viața în orașele mari a fost mereu un subiect de dezbatere. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: